Banky vydělaly kvůli Řecku méně. Necelých 54 miliard

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
27. 3. 2012 14:32
Zisk po zdanění klesl o čtyři procenta kvůli znehodnoceným řeckým dluhopisům

Praha - Zisk českého bankovního sektoru po zdanění v roce 2011 klesl o čtyři procenta na 53,5 miliardy korun. Ziskovost sektoru ovlivnily především odpisy řeckých dluhopisů. Na Fóru Zlaté koruny to v úterý řekl viceguvernér České národní banky Vladimír Tomšík.

Zátěžové testy bankovního sektoru v Česku, které provedla ČNB na datech ke konci loňského roku, potvrdily dostatečnou odolnost tuzemského bankovního sektoru i v případě velmi nepříznivého vývoje.

"Testy naznačují, že český bankovní sektor je schopen absorbovat i velmi nepříznivý vývoj plynoucí ze zahraničí. Občané se tak nemusí obávat o své vklady," uvedl Tomšík.

Stabilitu podle něj podporuje vysoká úroveň likvidity. Objem rychle likvidních aktiv stoupl loni o deset procent na 1,2 bilionu korun. Jejich podíl na celkových aktivech vzrostl o 0,77 procentního bodu na 26,9 procenta.

V následujících třech letech by si banky podle testu i v případě hluboké recese v Evropě udržely souhrnně kapitálovou přiměřenost nad požadovanými osmi procenty, některé banky by ale musely doplnit kapitál. Na konci roku 2011 kapitálová přiměřenost bankovního sektoru v Česku činila 15,2 procenta.

Stabilní i dostatečně konkurenční

Podobně pozitivně dnes o bankovním sektoru hovořili také zástupci České bankovní asociace. Podle nich je domácí bankovní trh nejen bezpečný, ale také dostatečně konkurenční.

„Vysoká úroveň konkurence existuje na trhu hypoték a úvěrů nefinančním podnikům, roste konkurence i u spotřebitelských úvěrů, kreditních karet a vkladů obyvatel“, uvedl Luděk Niedermayer, vedoucí kolektivu autorů studie.

Skupina „velkých bank“ si podle studie sice uchovává hlavní postavení na trhu, ale její podíl na celkových vkladech a úvěrech se postupně snižuje. Od roku 2006 podíl velkých bank na hrubých úvěrech klesl o 10 procentních bodů, což je dáno hlavně tím, že posilují střední a malé banky.

 

Právě se děje

Další zprávy