Antimonopolní úřad zasáhl do tendru na dostavbu D1

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
21. 6. 2013 13:01
Jde o čtrnáct kilometrů dlouhý úsek dálnice
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ŘSD

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pozastavil tendr Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) na dostavbu dálnice D1 z Přerova do Lipníku nad Bečvou s předpokládanou hodnotou 6,6 miliardy korun. Podle mluvčí ŘSD Niny Ledvinové řízení u ÚOHS prodlužuje možný termín zahájení stavby.

Mluvčí úřadu Martin Švanda řekl, že případ se bude dále řešit ve správním řízení. Úřad podle jeho vyjádření zkoumá lhůty, podle kterých ŘSD zakázku vypsalo. ÚOHS vede řízení z vlastního podnětu. "Vydáno bylo předběžné opatření, jímž bylo zadávací řízení pozastaveno. Možný problém spatřujeme ve lhůtách stanovených zadavatelem," uvedl pouze Švanda.

Tendr je zatím na počátku. Hodnotící komise zatím posuzovala kvalifikaci firem. "Probíhající řízení u ÚOHS znemožňuje odeslání výzev k podání nabídek, tedy zahájení druhého kola soutěže - samotného výběru zhotovitele, podání cenových nabídek," uvedla Ledvinová. Podle ní činí předpokládaná cena zakázky 6,6 miliardy korun. "Na základě zkušeností z tendrů na úseky modernizace D1 se dá očekávat snížení ceny," uvedla Ledvinová.

Podle věstníku veřejných zakázek má nový úsek dálnice vyrůst do dvou let.

V Česku na celé dálnici D1 vedoucí v délce 377 kilometrů z Prahy přes Brno a Ostravu do Polska chybí dobudovat jen u Přerova úsek Říkovice - Lipník nad Bečvou. Úsek mezi Přerovem a Lipníkem je částí nedokončené trasy.

ÚOHS zasáhl do výběrových řízení vypsaných Ředitelstvím silnic a dálnic letos již podruhé. Nejprve pozastavil tendr na rozšíření dálnice D1 v úseku mezi Velkou Bíteší a Devíti kříži poblíž Brna. Rozhodnutí zatím nevydal.

Úsek dálnice D1 je podle dokumentace Ředitelství silnic a dálnic dlouhý přes čtrnáct kilometrů, jsou na něm tři mimoúrovňové křižovatky, osm protihlukových stěn a 24 mostů.

Podívejte se na průběh modernizace dálnice D1:

 

 

Právě se děje

Další zprávy