Airbus si utrhl kus křídla, ale boj s boeingem vyhrává

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
20. 6. 2011 19:13
Airbus první den aerosalonu získal více objednávek než Boeing
Tento airbus na leteckou show nedoletěl. Důvodem byla nehoda, při které křídlem zavadil o letištní budovu v Paříži
Tento airbus na leteckou show nedoletěl. Důvodem byla nehoda, při které křídlem zavadil o letištní budovu v Paříži | Foto: Reuters

Paříž - Soupeření dominantních světových výrobců letadel na letošním mezinárodním pařížském aerosalonu odstartoval velkou zakázkou americký výrobce letadel Boeing, více zakázek se však podařilo získat konkurenčnímu evropskému Airbusu. Airbus první den získal objednávky nebo přísliby budoucích objednávek na 142 letadel v katalogové ceně 15 miliard dolarů (252,9 miliardy Kč). Boeing oznámil objednávku na 23 letadel za 7,1 miliardy dolarů.

Airbus však měl první den největší světové přehlídky letecké techniky rovněž problémy a kvůli srážce a závadám musel na letišti Le Bourget zrušit ukázkové lety superjumba A380 i nového vojenského dopravního letounu A400M.

Boeing nejprve na tiskové konferenci spolu se zástupci letecké společnosti Qatar Airways oznámil, že aerolinky kupují šest letadel rozšířené verze 777-300 v katalogové hodnotě 1,7 miliardy dolarů. Boeing již rychle rostoucímu katarskému přepravci dodal 25 strojů 777 a chystá dodávku dalších patnácti.

Katarský přepravce je také největším zákazníkem vyvíjených konkurenčních strojů A350 od Airbusu. Ten však o víkendu sdělil, že dokončení dvou ze tří verzí nového širokotrupého letounu bude odloženo o zhruba dva roky.

Později Boeing ještě informoval o závazné objednávce a příslibu objednávky na celkem 17 letadel 747-8 v hodnotě 5,4 miliardy dolarů od dvou zájemců, jejichž jména nezveřejnil.

Ze zakázek Airubsu stojí za zmínku zvláště pevná objednávka celkem 90 menších letadel nové úsporné verze A320neo od společností GECAS, leasingové divize konglomerátu General Electric, a švédské letecké společnosti SAS v hodnotě více než osm miliard dolarů.

Příslib objednávky na 50 těchto strojů pak Airbus získal od Air Lease Corporation. ALC také učinila pevnou objednávku na 11 letadel A330 a jedno A321. Čtyři letadla A330-300 v hodnotě 318 milionů USD si objednaly saúdskoarabské aerolinky.

 

Právě se děje

Další zprávy