Živly u nás v létě škodily za více jak miliardu korun

Věra Tůmová
25. 9. 2012 7:30
Největší živelné škody v Česku letos v létě způsobily kroupy a blesky
Foto: ČSOB Pojišťovna

Praha - Patrně kombinace extrémních teplotních výkyvů o prázdninových měsících přinesla v Česku vysoký účet za živelné škody. Jen za toto krátké období totiž pojišťovny zaznamenaly zhruba 23 tisíc škodných událostí, které zavinily živly, jako jsou kroupy, blesky či povodně.

Celkový účet za tuzemské letní živelné škody tak převýšil již 1,14 miliardy korun. Zhruba dvě třetiny ze všech dosud evidovaných škod jsou nyní již v kolonce „vyřízeno". Zatím tak pojišťovny klientům včetně záloh vyplatily na 600 milionů korun.

Ledová nadílka uprostřed léta

„Na celkové škodě, která převyšuje 1,1 miliardy korun, se nejvíce podílela častá krupobití, která způsobila škody v rozsahu 700 milionů korun," konstatuje souhrnná zpráva České asociace pojišťoven (ČAP) ze září letošního roku.

Na dalším místě neveselého žebříčku nejvyšších živelných škod jsou pak se sto miliony korun ničivé následky blesků. A řadu klientů také letos v létě potrápil vodní živel. Lokální povodně převýšily částku 30 milionů korun.

Podívejte se, jakou škodu dokáže napáchat déšť, voda a kroupy ve fotogalerii vlevo vedle článku. 

Další pojistné události byly podle Jolany Ackermannové z ČAP způsobeny například pádem stromů či vichřicemi. Řadu škod pak představovaly rozbité okenní výplně, vytopené sklepy, přízemí domů, garáže a zaplavené zahrady. V pojištění vozidel se nejčastěji objevovaly krupobitím poničené kapoty a poškozená střešní okna.

Nejvíce škod na majetku hlásili podle ČTK občané, kteří oznámili 18 230 pojistných událostí za 350 milionů korun. Podnikatelé ohlásili 4130 škod za 400 milionů korun, v pojištění plodin a zvířat registrují pojišťovny asi 800 škod za 380 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy