Zbraň na podvody v katastru: O změně už se dozvíte včas

ČTK ČTK
8. 8. 2013 13:15
Poslanci schválili novelu katastrálního zákona
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Kozí farma Pěnčín

Praha - Vlastníci nemovitostí získají důslednější informace o změnách v zápisech jejich domů nebo pozemků do katastru. Měli by tak být lépe ochráněni před podvodnými převody svých nemovitostí.

Změnu ve čtvrtek schválila sněmovna, když přistoupila na senátní úpravy katastrálního zákona. Normu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman.

Katastrální úřad by podle senátních úprav směl vklad do katastru provést až dvacet dnů po tom, co dá vlastníkovi nemovitosti o tomto kroku vědět - aby získal majitel čas na případné námitky.

Informaci by mu měl přitom úřad zaslat do 24 hodin v listinné podobě, nebo na vyžádání také e-mailem, případně formou krátké textové zprávy na mobilní telefon. To má lépe ochránit vlastníky nemovitostí, kteří se nezdržují v místě trvalého pobytu třeba kvůli pobytu v nemocnici.

Exministr zemědělství Petr Bendl (ODS) tyto změny odmítl s tím, že zápisy do katastru se tím o měsíc prodlouží.

Zastánci této normy chtějí zamezit případům, kdy by účastník řízení například zneužil nebo padělal plnou moc k zastupování vlastníka nemovitosti, nebo se za něj vydával. Bendl již dříve přiznal, že takových případů, kdy se za vlastníka vydával třeba nájemce, je zhruba 60 ročně na milion změn v katastru.

Fotogalerie: Miniaturní byty, nový trend. Stačí vám 18 metrů?

Nový katastrální zákon souvisí s přijetím nového občanského zákoníku. Do katastru se má začít zapisovat i patnáct nových věcných práv k nemovitostem, která dosud neexistovala a která zavedl zákoník. Nově se má zapisovat také právo stavby, které umožňuje postavit stavbu na cizím pozemku, nebo pacht.

Všechna věcná práva se do katastru budou zapisovat výlučně vkladem, který má mít přednost před stavem skutečným. Katastr má nově pro účely státu a realitního trhu evidovat také údaje o cenách nemovitostí. Zpřísnit se má rovněž přezkum listin dokládajících právní vztah k nemovitostem.

Zákon nemění základní správní poplatek tisíc korun za zápis do katastru. Zavádí ale například poplatek za výmaz zástavního práva, který v současné době nic nestojí. Těchto výmazů je nyní asi 200 tisíc ročně.

Výnosy z poplatků odhaduje ministerstvo zemědělství na asi 1,2 miliardy korun ročně. Informování vlastníků o změnách má naopak katastrální úřady stát 30 milionů korun za rok.

Fotogalerie: Nejzajímavější projekty z architektonických soutěží

 

Právě se děje

Další zprávy