Nejzajímavější domy z architektonických soutěží a výstav v roce 2012

Nejzajímavější domy z architektonických soutěží a výstav v roce 2012
BEFFA 2012 Kategorie: Dřevostavba 2. místo - Dřevostavba RD v pasivním standardu v obci Rozhanovce, Košický kraj Architekt: Ing. arch. Jana Račková, Ing. arch. Pavol Škombár Investor: Ing. arch. Jana Račková, Ing. arch. Pavol Škombár …. s rodinami Moderní dřevostavba s využitím architektonických prvků, které umožňují fungování domácnosti s malými provozními náklady. Autoři se snažili spojit ekologický přístup s moderností. Dispozice stavby spojuje výhody jižně orientované fasády s atraktivnějším výhledem na západ, respektuje okolí a „živý pozemek", využívá výhod zelené střechy a pracuje se solárními zisky. Samozřejmostí je řízené větrání a teplovzdušné vytápění s rekuperací, zemní kolektor i solární ohřev vody. V dispozici hraje prim také bezbariérovost. Dřevostavba rodinného domu je v pasivním energetickém standardu. Spotřeba energie na vytápění za rok činí 1650 kWh, celková spotřeba energie na dům je pak 6500 kWh/rok.
BEFFA 2012 Kategorie: Rodinné domy 1. místo - Rodinný dům Vonoklasy ve Středočeském kraji Investor: Jana a Ladislav Trpákovi Autor: UNIT architekti / Jiran Kohout architekti - Ing. arch. David Tichý, Ph.D., Ing. arch. Michal Kohout, Ing. arch. Zdeněk Jiran  Dřevostavba rodinného domu ve Vonoklasech dosahuje velmi nízkých nákladů na energie, blížících se pasivnímu energetickému standardu.
BEFFA 2012 Kategorie: Bytové domy 1. místo - Energeticky pasivní bytová vila Pod Altánem v Praze - Strašnicích Investor: JRD s.r.o. Architekt: Ak. arch. Aleš Brotánek, Ing. arch. Jan Praisler, AB ateliér Bytová vila Pod Altánem ukazuje důmysl architektů, kteří dokázali skloubit polohu domu v městském prostředí s již ustálenou, ale rozmanitou urbanistickou strukturou a řadou stavebně-technických omezení s energetickými nároky pasivního energetického standardu (měrná potřeba tepla na vytápění nepřesáhne 15 kWh/m2/rok dle PHPP).
BEFFA 2012 Kategorie: Bytové domy 2. místo - Nízkoenergetický bytový dům Vila Augustus ve Strašnicích na Praze 10 Architekt: Podlipný Sladký architekti s.r.o. Investor: JRD s.r.o. Vila Augustus je stylové bydlení ve vilové čtvrti nabízející exkluzivní výhledy na panoramata Prahy a mimořádné nízké náklady na energie. Splňuje požadavky nízkoenergetické budovy, a to zejména díky nadstandardní tloušťce zateplení 20 cm, masivním dřevěným oknům s izolačním trojsklem, tepelnému čerpadlu se čtyřmi vrty v délce 150 m a teplovzdušnému vytápění s řízeným větráním a rekuperací tepla. Díky těmto technologiím bylo dosaženo potřeby tepla na vytápění, která se blíží pasivnímu standardu (pouze 19 kWh/m2/rok), a mimořádného komfortu vnitřního prostředí a nízkých provozních nákladů. Pohodu vnitřního klima zvyšují také vynikající zvukově izolační vlastnosti trojskel a v letních měsících také systém elektronicky ovládaných venkovních žaluzií a chlazení integrované do větracího systému.
Foto: BEFFA / Dano Veselský
Věra Tůmová
21. 12. 2012 15:00

Každým rokem se architekti se svými projekty účastní řady významných oborových soutěží. Některé stavby jsou pak natolik unikátní, že zvítězí i "na více frontách". Prohlédněte si, které nové a zrekonstruované domy či veřejné stavby letos zaujaly odborné poroty tuzemských a zahraničních soutěží.

 

Právě se děje

Další zprávy