Miniaturní byty, nový trend. Stačí vám 18 metrů?

Miniaturní byty, nový trend. Stačí vám 18 metrů?
…majitelé bytových domů se tím snaží vyjít vstříc stále se zvyšující poptávce lidí, kteří nemají mnoho peněz, ale přesto chtějí žít v místech, kde jsou jinak nájmy často mnohem vyšší, než je jejich měsíční příjem. Nájmy mikrobytů například právě v Seattlu se pak v těchto minibytech pohybují od 500 do 1000 dolarů měsíčně. Naproti tomu průměrný nájem jednopokojového bytu tamtéž letos na jaře činil 1223 dolarů (asi 24 tisíc korun).
To už jsou rozdíly, kvůli kterým se vyplatí se stěhovat i ze vzdálenějších míst. Třeba Jon-Christian Stubblefield, který pózuje fotografovi ve svém minibytě o rozloze 200 čtverečních stop (18,5 m²), se sem do státu Washington natrvalo přestěhoval až z Texasu. Teď bydlí v bytovém domě Mini-Suite apartment ve čtvrti First Hill v Seattlu a na své bydlení nedá dopustit. Podle něj to je přijatelná a dostupná forma ubytování a ještě na skvělém místě.
Nadšení pronajímatelů i nájemců už ale příliš nesdílejí někteří starousedlíci, jako je třeba Carl Winter (na snímku). Ten kvůli svým protestům proti minibytům už dokonce založil i lobbistickou skupinu, která bojuje za přiměřenou hustotu bydlení ve městě Seattle. ,,Naší velkou obavou je, že mikrobyty nemusí projít stejnými regulačními procesy jako kdokoliv jiný," vysvětluje Winter.
Místní se tak obávají, že rostoucí zájem o mikrobydlení může například ohrožovat i místní infrastrukturu.  Ta by pak prý nemusela stačit. Navíc se tím také mohou zhoršit dopravní zácpy a parkování. Tento druh bydlení - minibyty - totiž nemusí splňovat ani stejné předpisy pro stavbu a ochranu životního prostředí, jaké musejí splňovat nově rekonstruované klasické byty. Podle definice totiž mikrobyty nejsou bytovou jednotkou. Ta totiž musí mít i svou vlastní kuchyň.
Foto: Reuters
Reuters Reuters, Věra Tůmová
20. 6. 2013 8:00

Stále více lidí v USA touží bydlet v centru města, aniž by přitom měli na vysoké nájmy. Vstříc jim vycházejí developeři, soukromí majitelé bytových domů i radnice - začínají nabízet k nájmu i zcela miniaturní byty. Jejich obyvatelé se často musí dělit o společné koupelny a kuchyně.

 

Právě se děje

Další zprávy