Věnujte okapům pozornost, chrání vaše zdi před vodou

Andrea Berniová
17. 5. 2012 13:59
Okapy je potřeba udržovat, jinak si s dešťovou vodou neporadí
Tondach, bobrovka režná
Tondach, bobrovka režná | Foto: Tondach

Okap je nepříliš nápadným prvkem domu, má ale důležitou funkci. Bez něj by při dešti stékaly proudy vody ze střechy rovnou na fasádu. Zdi domu by pak zvlhly. To by ovlivnilo i interiér domu - pokud se do něj dostane vlhkost, může se na zdech či jinde objevit plíseň. Ta nepůsobí na zdraví člověka zrovna příznivě a zbavit se jí nemusí být jednoduchý úkol. Navíc pokud bude příčina - tedy vlhkost - přetrvávat, bude se plíseň vracet.

Aby se neucpal

V dnešní době je tedy okap pro zděný dům nepostradatelný, přesto se jeho údržbě a kontrole často moc nevěnujeme. Je ale potřeba ho udržovat. Na podzim a po zimě bychom z něj měli odstranit spadané listí, které by ho mohlo ucpávat. Aby se listí do okapu vůbec nedostalo, zajistí síťový kryt okapu.

Na co si dát pozor?

Spojení mezi jednotlivými součástmi okapového žlabu by měla těsnit. Hlídejte také, jestli si váš kovový okap nevyhlédla koroze. Problémem měděných okapů je, že se u nich nedá koroze tak snadno odhalit - na rozdíl od těch pozinkovaných. Není tolik viditelná. Měděné okapy ale koroze ničí jen zřídka. Umělohmotnému okapu sice koroze nehrozí, to ale neznamená, že se nemůže poškodit.

Záleží na velikosti střechy

Pokud uvažujete o novém okapu, vezměte v potaz mimo jiné i rozměry vašeho domu a tím i střechy. Ze střechy o velké ploše zkrátka do okapu steče mnohem více vody. Okap by tedy měl mít dostatek svodů, ale také správnou velikost, aby zvládl pojmout a odvést všechnu dešťovou vodu ze střechy. V případě, že zvolíte okap s nedostatečnými rozměry, mohla by z něj voda přetékat a nastane podobný problém, jako když okap chybí.

-----------------------------------------------------------------------------------

Okapy pro váš dům.

 

Právě se děje

Další zprávy