Fasáda je vizitkou vašeho domu, věnujte jí pozornost

Andrea Berniová
14. 5. 2012 6:51
Vybíráte fasádu? Nenechte se ovlivnit momentálními trendy
Yvonna Gaillyová, fyzička, environmentalistka, dvacet let pracuje v neziskovém sektoru - Českém svazu ochránců přírody. Je ředitelkou Ekologického institutu Veronica a zakladatelkou Sítě ekologických poraden STEP. Podílela se na vymýcení fosfátů z pracích prášků v ČR. Je jednou z osobností, které stály u zrodu komplexu modelových ekologických projektů pro venkov v Hostětíně, jehož součástí je i první česká veřejná budova v pasivním standardu - Centrum Veronica Hostětín. V roce 2007 získala Cenu Josefa Vavrouška.
Yvonna Gaillyová, fyzička, environmentalistka, dvacet let pracuje v neziskovém sektoru - Českém svazu ochránců přírody. Je ředitelkou Ekologického institutu Veronica a zakladatelkou Sítě ekologických poraden STEP. Podílela se na vymýcení fosfátů z pracích prášků v ČR. Je jednou z osobností, které stály u zrodu komplexu modelových ekologických projektů pro venkov v Hostětíně, jehož součástí je i první česká veřejná budova v pasivním standardu - Centrum Veronica Hostětín. V roce 2007 získala Cenu Josefa Vavrouška. | Foto: Centrum Veronica

Vzhled vašeho domu je důležitý. A významný vliv na něj má fasáda. Ta dům reprezentuje, je to vlastně nejvýraznější prvek, který je zvenčí vidět. Pokud chcete, aby váš dům vypadal opravdu dobře nejen v interiéru, o který se většina lidí stará, ale i zvenčí, měli byste fasádu pečlivě vybírat. Aby se hodila k typu domu, k oknům, k barvě střechy, ale i k plotu - pokud ho nebudete vybírat později. Chtějte kvalitu.

Z luxusně vypadající a přitom nádherně levné fasády budete mít určitě nějakou chvíli radost. Nejen že jste pořídili vašemu domu pěkný kabát, ale ještě jste ušetřili. Pokud ale byl materiál fasády nebo její provedení nekvalitní, může váš dům brzy o svůj lákavý vzhled přijít. Tehdy si možná budete přát, abyste bývali nešetřili a vsadili na dražší kvalitu.

Kvalita je důležitá

Fasáda zkrátka musí být odolná - právě ona přichází nejvíc do styku s nepříznivými povětrnostními podmínkami. A co nátěr fasády? Bude jednobarevný, klasický a střízlivý (třeba světle žlutý či světle hnědý), nebo se chcete pustit do experimentování? Mějte na paměti, že fasáda není levnou záležitostí a bude váš dům zdobit možná opravdu dlouho.

Nemusí se tak vyplatit podléhat trendovým záležitostem a barvám. To, co je dnes moderní, můžete za dva roky vnímat úplně jinak. Není nutné udělat z domu šedou myš. Ale ani z přehnaně výrazného nátěru časem možná nebudete nadšení. Navíc, jak již bylo řečeno, měla by fasáda korespondovat s plotem, okny, střechou…

Nepotřebujete rovnou i zateplení?

Pokud plánujete novou fasádu, promyslete také možnost zateplení domu, pokud ještě nebylo provedeno. Nyní je ten nejvyšší čas o něm uvažovat. Až novou fasádu necháte udělat, bude už pozdě. Zateplení vám pomůže snížit náklady na vytápění domu, čímž také pomůžete životnímu prostředí.

-----------------------------------------------------------------------------------

Potřebujete opravu fasády nebo fasádu zcela novou? Uvažujete o jejím zateplení?

 

Právě se děje

Další zprávy