Vyberte zahradní gril a užívejte si příjemné večery

Andrea Berniová
28. 6. 2012 12:00
Chcete plynový gril, nebo ten na dřevěné uhlí? A jak má být velký?
Grilování je příjemnou relaxací
Grilování je příjemnou relaxací | Foto: Isifa/Thinkstock

Grilování k létu zkrátka patří. Posezení na terase, vůně masa, pohodová atmosféra. Stále ještě nemáte gril? Zkuste si nějaký vybrat. Na trhu najdete spoustu různých modelů a typů zahradních grilů. Jak ale zvolit ten nejlepší? Nejprve se poptejte přátel a známých, kteří mají gril, jaké s ním mají zkušenosti.

Také záleží na tom, co od grilu očekáváte (jaké má mít funkce) a pro kolik lidí budete jídlo nejčastěji připravovat. Podle toho volte velikost grilu. Je zbytečné kupovat veliký drahý gril pro pár nebo tříčlennou rodinu. Malé grily se dají postavit na stůl (to jsou tak zvané stolní grily), ty větší jsou dostatečně vysoké, abyste při jejich obsluze mohli stát, a nabízejí několik roštů.

Grilujete raději na dřevěném uhlí?

Musíte se také rozhodnout pro typ grilu. Bude to gril na plyn, nebo na dřevěné uhlí? Někdo upřednostňuje plynové grily, u kterých není nutné ručně zapalovat oheň a poté přisypávat uhlí. Zkrátka jen zmáčknete tlačítko nebo otočíte vypínačem. Pro někoho ale mají grily na dřevěné uhlí velké kouzlo a bez vůně žhavého uhlí si grilování nedovedou představit. Výběr je na vás.

Před koupí gril dobře prohlédněte

Vybírejte raději u osvědčených firem. Nekvalitně vyrobený gril může znamenat nebezpečí, obzvlášť ten plynový.

A čeho si při vybírání grilu všímat? Pokud stojí na nožkách, měly by být pevné a rozhodně se nesmějí viklat. Kontrolujte i vnitřek grilu. Rošty nesmějí být poškozené ani znečištěné, obzvlášť u teflonových roštů pečlivě prozkoumejte, jestli nejsou poškrábané. Dejte na svůj dojem - pokud se vám gril zdá celkově nekvalitní, vybírejte dál.

Pohodové večery s voňavým grilovaným masem za trochu toho času stojí.

--------------------------------------------------------------------------------

Jaký zahradní gril si vyberete vy?

 

Právě se děje

Další zprávy