V Jihomoravském kraji začal platit nový územní plán

Andrea Berniová
29. 2. 2012 1:23
Územní plán začal platit až po šesti měsících od schválení. A možná ne na dlouho

Během loňského září schválili zastupitelé Jihomoravského kraje územní plán. Nyní začal s půlročním zpožděním platit. Ke zpoždění došlo vinou obcí, které měly splnit podmínku ponechání plánu na své úřední desce po dobu patnácti dnů. Zákon dřívější sejmutí dokumentu nepřipouští. Všech 673 obcí, kterých se plán týkal, dostalo již v září pokyny, jak dlouho má být dokument vyvěšen a kdy se má z desky sejmout. Přesto ještě k letošnímu lednu tuto povinnost nesplnilo 60 obcí.

Kvůli chybám obcí nemohl plán začít platit

Některé obce musely plán vyvěšovat několikrát, protože vždy udělaly nějakou chybu (sejmuly plán předčasně a podobně). Patnáctidenní ponechání dokumentu na úřední desce a až následné sejmutí bylo přitom nezbytné - bez toho nemohla být procedura považována za dokončenou a územní plán nemohl začít platit. 

Platný plán je velmi důležitým prvkem v rozvoji regionu. Až nyní mohou například investoři žádat o územní rozhodnutí k plánovaným výstavbám silnic. Kraje bez platného územního plánu navíc nemohou žádat o peníze na silnice ani poskytnout plochy investorům. To jsou důležité aspekty, které mohou rozvoj kraje ovlivnit.

Plán může být zrušen na základě stížností

Jihomoravský kraj však nemá vyhráno, přestože územní plán začal konečně platit. Obce i jednotlivci totiž podali tři návrhy na zrušení plánu. Nyní se tedy územním plánem bude ještě zabývat Nejvyšší správní soud. Předmětem návrhů je nesouhlas s koridorem vysokorychlostní železnice, s koridory horkovodu nebo také se stavbou dalších silnic. Obyvatelé se obávají prachu a hluku, obzvlášť v těch místech, kde jsou už nyní vystaveni většímu zatížení, než jaké připouštějí hygienické limity.

 

Právě se děje

Další zprávy