Účet za bouřky, kroupy a blesky: zatím desítky milionů

Věra Tůmová
3. 7. 2012 22:00
V bouřkách neškodí jen přívalový déšť a kroupy. Svůj díl mají i požáry od blesků
Foto: Česká podnikatelská pojišťovna

Praha - Od posledního červnového dne prolétlo nad Českou republikou nespočet bouřkových mračen. Bouřky s prudkým deštěm, větrem a kroupami pak na mnoha místech stihly za několik málo dní už způsobit škody na majetku v řádech milionů korun. Pojišťovny hlásí zatím stovky případů, které s těmito přírodními živly souvisí. Bohužel to zcela jistě nebudou konečná čísla, protože meteorologové předpovídají, že bouřky hned tak neustanou.

Statistiky jednotlivých pojišťoven

Zatím uběhly jen tři červencové dny a Česká pojišťovna podle Jana Marka eviduje z aktuálních intenzivních bouřek (tj. cca od soboty 30. června 2012) dosud přibližně 550 škod v předpokládaném objemu téměř dvou desítek milionů korun.

Podle Jana Marka jde v drtivé většině o škody na majetku občanů, kterých je v tuto chvíli více než 430. Jejich příčinou bylo hlavně krupobití a také vichřice.

„Více než sedm desítek škod bylo klienty nahlášeno také v souvislosti s úderem blesku a evidujeme i lokální záplavy či pády stromů. Jde naštěstí hlavně o menší škody - zaplavené sklepy, garáže, zahrady apod., a dále pak o škody na fasádách, omítkách, oknech, nebo venkovních žaluziích. Očekáváme i škody na sklenících nebo na střešních krytinách," vypočítává Marek.

Kooperativa po uplynulých bouřkách prozatím registruje 180 pojistných událostí za zhruba sedm milionů korun. Generali to odhaduje na minimálně dvě stovky případů v hodnotě škod kolem deseti milionů korun.

„Od pátku do úterního odpoledne přišlo kvůli bouřkám už více než 100 hlášení, za které budeme klientům platit odhadem více než 3,5 milionu korun. Nejčastěji jde o škody, které způsobily vichřice, pády stromů, přepětí v síti, lokální záplavy a v jednom případě i požár," konstatuje také Václav Bálek z pojišťovny Allianz.

Podívejte se, jakou škodu dokáže napáchat déšť, voda a kroupy ve fotogalerii vlevo vedle článku.

Dokonce už se podle Bálka ozvali i klienti, kterým bude pojišťovna platit peníze z odpovědnostní pojistky, které se také slangově říká "pojistka na blbost". „Tito lidé se totiž často snažili sobě, nebo svým blízkým pomáhat s následky bouřky a při tom bohužel způsobili další škodu," vysvětluje Bálek. Ani silné hromobití uplynulých dnů pak neodradilo podle Bálka ale bohužel zloděje, kteří se vypravili loupit do domů a bytů přesně v době, kdy se kolem nich tvořily stovky výbojů.

Z nočních bouřek nahlásili 140 škod v celkové hodnotě přes 10 milionů korun i klienti pojišťovny Uniqa. „V součtu s bouřkami z přelomu června a července se jedná už o více než 300 registrovaných škod. Očekáváme nicméně další navýšení přibližně o další stovku, neboť klienti budou kontrolovat své rekreační objekty anebo se zdržují momentálně na dovolené a některé škody tak zjistí s odstupem," dodává Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Kroupy, které přišly o druhé červencové noci, asi nejvíce škodily podle oslovených pojišťoven ve Středočeském kraji. Podle Svobodové se pak nejvíce podepsaly na střechách a střešních oknech domů, často s následným zatečením srážek.

Noční krupobití ovšem neničilo jen nemovitosti. Klienti pojišťovnám již nahlásili desítky škod také na poničených vozidlech (Allianz 10 zničených vozidel po krupobití, Uniqa asi 50 poničených aut), hlavně v regionu Střední a Východní Čechy, nejvíce okolí Příbrami.

Minimálně motoristé a někteří majitelé nemovitostí se ale přitom podle Svobodové mohou na srážky s kroupami do určité míry připravit. Uniqa totiž svým klientům poskytuje zdarma preventivní servis v podobě výstražných SMS či emailových zpráv pro každé konkrétní PSČ. Klient tak ví v předstihu desítek minut, že se na jeho oblast přižene bouřka, přívalový déšť nebo kroupy.

Loňské účty za bouřky a vytrvalé deště

Vloni to byl podle pojišťoven prý milosrdný rok. Počty škod, které způsobily deště a kroupy se totiž počítaly „jen"  v tisících a objemy ve stovkách milionů korun. 

Česká pojišťovna (ČP) tak vloni například evidovala kolem 6 tisíc případů škod z rizika povodeň a záplava. V kalamitním roce 2010 pak kvůli dlouhotrvajícím přívalovým dešťům a následně i povodním lidé v ČP nahlásili 11 354 škodných případů s celkovou výší pojistného plnění 492 milionů korun.

V pojišťovně Kooperativa klienti nahlásili v roce 2010 škod kvůli přívalovým dešťům a záplavám dokonce ještě více než v ČP a to 17 592 za 830 milionů korun, vloni pak 9549 škodných událostí.

Tisícovky škod v řádech stovek milionů korun zaznamenali v roce 2011 také u pojišťovny Generali. V Allianz lidé v průměru ročně nahlásí asi 1200 případů k majetkovému pojištění občanů.  ČSOB Pojišťovna. V roce 2011 zaznamenala téměř 300 škod z povodní a 900 škod způsobených vichřicemi a krupobitími.

Stovky pojistných událostí s příčinou déšť, srážková voda a vzlínání řešili v uplynulých letech každoročně pak i v České podnikatelské pojišťovně (ČPP). 

 

Právě se děje

Další zprávy