Plochá, nebo šikmá střecha? Obě mají své výhody

Andrea Berniová
20. 9. 2012 8:17
Díky šikmé střeše si můžete užívat atmosféry podkrovních prostor, na té ploché si zase založíte zahradu
Chcete šikmou, nebo plochou střechu?
Chcete šikmou, nebo plochou střechu? | Foto: Tondach

Pokud chcete stavět dům, určitě už přemýšlíte, jak by měl vypadat. Jaké bude mít rozměry a který stavební materiál použijete? Bude to zděný dům, nebo dřevostavba? A přemýšleli jste už o podobě střechy? Může být šikmá či plochá. Každý typ nabízí jiné výhody.

Šikmá střecha pokrytá červenými střešními taškami, to je u rodinných domů klasika. Výběr typu a barvy střešních tašek je na vás. Barva by ale později měla ladit s fasádou či okenními rámy.

Pokud je podkroví obyvatelné a vybavené střešními okny, nabídne nevšední atmosféru. Podkrovní prostory vždy působí útulně. Na druhou stranu, sešikmená střecha může v podstatě ubírat místo - k šikmině nemůžete umístit vysoké skříně a v rozích místnosti se musíte shýbat.

Střešní okna na ploché střeše?

Plochá střecha žádné tvarové změny interiéru nepřináší. Místnosti těsně pod střechou bývají stejné jako ty v přízemí. Ani s rovnou střechou se ale nemusíte vzdát střešních oken.

Je ovšem lepší volit ta automatická, která můžete otevírat a zavírat pomocí dálkového ovládání. Na strop totiž asi jen tak nedosáhnete - na rozdíl od podkrovních prostor u šikmé střechy.

Založte si zahradu vysoko nad zemí

Na ploché střeše si můžete založit zahradu. Tak zvané zelené střechy se těší čím dál větší oblibě. Na střeše můžete mít jen slabou vrstvu zeminy, která bude stačit mechům a lišejníkům.

Se silnější vrstvou ale můžete na střeše pěstovat i trávník či keře. Vytvořit zahradu na střeše ale není jednoduché, raději to proto svěřte profesionálům. Je totiž velmi důležité, aby zemina nepřicházela do přímého kontaktu se střechou. Tomu zabrání hydroizolační fólie, která ale musí být správně položená.

Pokud máte na střechu snadný přístup, můžete si na ni donést zahradní nábytek a relaxovat v nové zahradě vysoko nad zemí. Jen pozor na bezpečnost - dostatečně vysoké zábradlí by mělo být samozřejmostí.

 

Právě se děje

Další zprávy