Radiátory: můžete topit efektivněji, není to těžké

Andrea Berniová
19. 9. 2012 14:14
Jak ušetřit, pokud topíte radiátory? A seženete zajímavější radiátory než ty klasické?
Radiátorem topí řada domácností
Radiátorem topí řada domácností | Foto: ČP

Zima se pomalu blíží. Už doma topíte? A jaký způsob vytápění jste zvolili? Velmi často přivádějí teplo do domácností radiátory. Jejich nevýhodou je, že na rozdíl od podlahového topení nevytápějí interiér rovnoměrně. Dochází tak k neustálé cirkulaci vzduchu a tím k víření prachu, což není dobré pro alergiky.

Vytápění radiátory také nemusí být příliš efektivní. Lepší je tedy podlahové topení, nebo třeba topné obrazy. Pokud ale nemáte na výběr, dá se i vytápění pomocí radiátorů zefektivnit.

Vytápějte svůj domov efektivně

Jak ušetřit, pokud topíte radiátory? Nejlepším řešením je kvalitní zateplení a dobře těsnící okna. Pokud letos nestihnete zateplit ani vyměnit okna, zkuste alespoň zbytečně nepřetápět. Pokud je vám doma vedro i v lehkém oblečení, určitě topíte víc, než je potřeba. Zkuste na kohoutku radiátoru nastavit nižší číslo. Možná zjistíte, že se tak budete doma cítit nejlépe. A hlavně ušetříte.

Pokud venku nepanují mrazy, není potřeba nechávat radiátor zapnutý stejně intenzivně, když nejste doma. Buď ho úplně vypněte, anebo nastavte nižší teplotu.

Co se týče větrání, je lepší vyvětrat celý dům či byt krátce a intenzivně, než nechávat střídavě pootevřená okna celý den. Zkuste třeba v místnosti, kam se kromě spánku nechodí, nezapínat radiátor vůbec.

Možná večer zjistíte, že pak ložnice nabízí velmi příjemnou teplotu právě pro spánek. V mírném chladu se určitě vyspíte lépe než v přetopené místnosti.

Radiátor nemusí hyzdit interiér

Radiátory často nevypadají zrovna stylově - alespoň ty klasické. Víte ale, že můžete mít i designový radiátor? Může vypadat jako zajímavá dekorace a nikdo by nehádal, že je určený k vytápění.

Pokud se vám tedy klasické radiátory nelíbí nebo se do vašeho moderního interiéru nehodí, určitě se poohlédněte po těch neobvyklých.

 

Právě se děje

Další zprávy