Pražský trik: Nájmy o třetinu dražší, neprůhledné slevy

Věra Tůmová
21. 7. 2012 21:30
Radní zavádí podivuhodný systém stanovování nájemného zavádí v městských bytech
Foto: RSTS

Praha - Podivuhodný nový systém stanovování nájemného zavádí v městských bytech Praha. Rada hlavního města v půli července rozhodla o jednostranném zvýšení regulovaného nájemného, a to na maximální výši. Současně ale stávajícím nájemníkům rovnou poskytla z nově stanoveného nájemného slevu.

Ve výsledku tak zatím nikdo z dosavadních obyvatel nájemních bytů hlavního města nezaplatí na nájemném nic víc, než nyní platil. „Znamená to, že do doby případného rozhodnutí rady o úpravě poskytnuté slevy, budou všichni nájemci v bytech v majetku hlavního města dále hradit nájemné ve stejné výši jako doposud," říká náměstek primátora Ivan Kabický.

Zohlednění kvality bydlení

Návrh nájemného nyní počítá s tím, že maximální možné nájemné se ze současného rozmezí 72,75 až 110,44 koruny za metr čtvereční započítávané plochy bytu zvedne až na 89,57 až 147,91 koruny za metr čtvereční započítávané plochy bytu. Zvýšení nájmu se má podle ČTK dotknout obyvatel až 5100 bytů.

Nový systém pro stanovování nájemného má podle tiskového odboru magistrátu lépe zohlednit kvalitu bydlení ve vztahu k výši nájemného. „Není do budoucna možné, aby například nájemné na Chodově bylo stejně vysoké jako na Vinohradech. Naším cílem není zvyšovat nekoncepčně nájemné, ale vytvořit pro nájemníky přehledný systém, který by daleko přesněji vystihoval v rámci výše nájemného jejich podmínky bydlení," uvádí hlavní důvody pro změnu systému náměstek Kabický.

Podle Kabického tak bude do budoucna brán zřetel i na dílčí rozdíly mezi jednotlivými byty v jednom domě. Zvýhodněni by tak třeba měli být nájemníci bytů s horším standardem, což mohou být například přízemní byty nebo byty s horším výhledem kvůli sousedním budovám.

Praha přišla se změnou regulovaného nájmu podle Klubu členů zastupitelstva hlavního města Prahy za ČSSD nicméně na poslední chvíli. Možnost jednostranné manipulace s nájemným totiž končí k 31. 12. 2012 a případná změna nájmu musí být obyvatelům oznámena nejpozději do konce srpna 2012.

Všichni mají slevu. Proč se tedy zdražuje?

„Považuji tento postup za jistou formu obcházení ducha zákona č. 150/2009 Sb. o jednostranném zvyšování nájemného. Sleva představuje krátkodobé řešení, které nájemníky nechává v nejistotě, kdy jim bude nájem zvýšen až na maximum. Zároveň z návrhu není vůbec jasné, jakou formou a komu budou slevy udělovány," upozorňuje Roman Petrus, člen Zastupitelstva hl. m. Prahy za ČSSD.

A nejasnost návrhu potvrzuje také fakt, že fungování systému nájemného a slev nedokázala blíže vysvětlit na dotaz Aktualně.cz mluvčí Tereza Králová ani nikdo další z tiskového odboru magistrátu. Podle Petruse je tak pravděpodobné, že nejspíš půjde o účelové slevy dle polohy a kvality bytu a to podle něj mimo jiné otevírá i možnosti pro korupční jednání.

Dočasná sleva, o které rozhodla v předposledním červencovém týdnu rada hlavního města, navíc může přestat platit téměř ze dne na den. „O úpravě poskytnuté slevy může Rada hl. m. Prahy jednat kdykoli, žádné časové omezení stanoveno není," potvrzuje jménem tiskové mluvčí magistrátu Terezy Králové odbor komunikace.

Prohlédněte si projekty, které se v Česku staví, nebo jsou zrovna dokončené, ve fotogalerii vlevo vedle článku.

Podle údajů Klubu členů zastupitelstva hlavního města Prahy za ČSSD má zvyšování nájemného sloužit spíše jako psychická nátlaková metoda, která má občany přinutit k zakoupení svých bytů v plánované privatizaci. Tomu podle Petruse nasvědčuje i fakt, že z 5761 bytů, jichž se schválený materiál týká, je k privatizaci určeno 3855 bytů.

Změny se podle náměstka primátora Ivana Kabického nicméně netýkají nájemníků, kteří bydlí v bytech vyčleněných pro seniory s výší nájemného 60 korun na metr čtvereční, podobně jako bytů zvláštního určení.

„Naopak počet bytů pro seniory se snažíme každoročně rozšiřovat. V současnosti jich je přes 650," konstatuje Kabický. V rámci deregulace nájemného pak podle něj Praha nabízí nájemníkům i pomoc například se směnou větších bytů za menší.

 

Právě se děje

Další zprávy