Pasivní dům spotřebuje jen minimální množství tepla

Andrea Berniová
27. 8. 2012 9:00
Můžete si užívat tepelné pohody v zimě i v létě, a to s velmi nízkými náklady

Chcete bydlet úsporně a zároveň pomoci životnímu prostředí? Přemýšlejte o pasivním domě. Umožní vám ušetřit drtivou většinu nákladů za vytápění. Tepelné ztráty jsou totiž naprosto zanedbatelné. K vytopení celého domu po většinu roku postačí tepelné zisky ze slunce, lidí pohybujících se v interiéru a tepla, které při svém provozu produkují elektrické spotřebiče. V zimě i v létě si tak budete moci užívat tepelné pohody. Spotřeba tepla pasivního domu je nesrovnatelná s klasickým domem. Nárůst cen vytápění vás tak už nemusí trápit, tepla spotřebujete jen minimální množství.

Po vzoru Německa a Rakouska

Pasivní domy mívají filtrační zařízení, které zbavuje vzduch v domě prachu a škodlivin, dýcháte tak vždy jen čerstvý a čistý vzduch. Pasivní dům je energeticky vůbec nejúspornějším typem bydlení. Jeho stavba přitom nemusí být výrazně dražší než stavba klasického rodinného domu. Velkým plusem je ekologičnost pasivního domu, a to díky minimální spotřebě tepla. V Německu či Rakousku už je tento typ staveb běžný.

Zateplení je nejdůležitější

Zásadní je, aby se teplo udrželo uvnitř domu. Proto je pro pasivní dům nezbytná silná vrstva tepelné izolace. Nosná konstrukce může být tvořena klasickým stavebním materiálem, například cihlami. Dalším důležitým prvkem jsou kvalitní a dobře těsnící okna, která v zimě dovnitř nepropustí chlad a nedovolí únik tepla. V létě je to přesně naopak. A pokud do oken svítí slunce a vy chcete mít uvnitř chladněji, určitě pomůže zastínění oken, třeba žaluzie nebo rolety.

Dům by měl mít kompaktní tvar - to znamená jednoduchý, s co nejmenší členitostí. Pokud přece jen chcete dům s mnoha různými záhyby a nepříliš jednoduchým tvarem, budete muset mnohem více zateplovat.

 

Právě se děje

Další zprávy