Sálavé panely jsou alternativou vytápění domu i bytu

Andrea Berniová
30. 5. 2012 5:44
Jak si pořídit topení z mramoru nebo skla

Možná právě stavíte nebo rekonstruujete byt či dům a v dostatečném předstihu před začátkem topné sezony přemýšlíte, jaké topení by bylo nejlepší. Máte několik možností. Můžete zkusit podlahové topení, díky kterému už vaše podlaha nebude studit. Další možností jsou topné obrazy a zrcadla. Fungují na principu infračerveného záření. Ne každému se ale zrcadla a obrazy v interiéru líbí. Pak jsou tu klasické radiátory, které ale nevypadají vždy zrovna esteticky a originálně. A co zkusit topné panely?

Topné panely využívají infračerveného záření

Tak zvané sálavé topné panely jsou další alternativou vytápění vašeho domova. Fungují na principu infračerveného záření, podobně jako topné obrazy a zrcadla. To znamená, že se nezahřívá vzduch, ale předměty, které se nacházejí v místnosti. Infračervené záření dokáže zahřát i lidské tělo. To vše bez vysoušení a přehřívání vzduchu. Při výtápění pomocí infrazáření navíc nedochází k cirkulaci vzduchu a víření prachu, což ocení především alergici. Sálavé panely totiž vytápějí místnost rovnoměrně. Díky tomu také nedochází k jevu, kdy se teplý vzduch ohřátý radiátory hromadí u stropu a v místnosti přitom není příliš teplo. Sálavé panely tedy vytápějí efektivněji. Stačí je jen zapojit do elektrické sítě.

Líbí se vám mramor? Nebo raději sklo?

A jak takový elektrický topný panel vypadá? Má třeba podobu kamenné desky. Můžete tak doma mít desku z žuly, pískovce či mramoru, která nejen zdobí interiér, ale ještě ho zvládne vyhřát. Elektrické topné panely ale mohou být i skleněné, a to v různých barvách. Ty ocení především milovníci moderních doplňků a čistých linií. S panely se ale nemusíte vzdát klasických způsobů vytápění. Sálavé panely se dají použít také jako doplněk ke stávajícímu vytápění.

--------------------------------------------------------------------------------

Jaký druh topení zvolíte vy?

 

Právě se děje

Další zprávy