Okna nevybírejte jen podle vzhledu, ale i podle funkce

Andrea Berniová
24. 5. 2012 7:22
Chcete plastová okna? Můžete mít ale dřevěná, ocelová nebo hliníková
Foto: Aktuálně.cz

Okna vybírejte podle svých preferencí a podle vkusu. Měla by ladit s celkovým vzhledem domu a také s vchodovými dveřmi. Kromě vzhledu je ale také důležité, co od oken očekáváte.

U dřevěných oken pozor na škůdce

Plastová nebo dřevěná okna? Ta dřevěná vypadají elegantněji a klasičtěji, určitě se hodí k domům, jejichž interiér je zařízen ve starožitnějším stylu. Budou vypadat dobře i na chatách či chalupách. Jejich nevýhodou ale je, že nemusejí odolat škůdcům či vlhkosti a jsou dražší než plastová okna. Pokud je ale budete správně udržovat, vydrží vám dlouho.

I plast může vypadat jako dřevo

Plastová okna jsou v dnešní době stále oblíbenější. Skládají se většinou z tří až pěti komor, které jsou vyplněny izolačním materiálem - izolují tedy opravdu dobře. Kvůli tomu ale nesmíte zapomínat často větrat, protože jinak vzduch v domě nemůže cirkulovat a to by mohlo vést i ke vzniku plísní. Chtěli byste plastová okna, ale sterilní bílé rámy se vám nelíbí? Není žádný problém vybrat plastová okna, která imitují dřevo.

Bezpečnost nade vše

Kromě těchto klasických materiálů mohou být okna ještě z oceli, hliníku nebo se materiály mohou kombinovat. Výhodou ocelových oken je značná odolnost proti požáru. Okna s hliníkovými rámy dobře odolávají vnějším vlivům. Pokud chcete, aby byl váš dům odolnější proti vloupání, pořiďte si bezpečnostní okna. Ta mohou odolat i páčidlu. Nabízejí různý stupeň ochrany, který se volí podle toho, jak moc jsou zvenčí přístupná. Ještě většího bezpečí docílíte, když si pořídíte i předokenní rolety, které mohou vniknutí do domu také ztížit.

--------------------------------------------------------------------------------

Potřebuje váš dům či byt nová okna?

 

Právě se děje

Další zprávy