Nečekaný obrat. Nájmy zlevňují, pomohla deregulace

Věra Tůmová
25. 7. 2012 15:20
Deregulace nájemného "uvolňuje" dosud obsazené byty, tím zvedá nabídku na trhu
Bezprostřední okolí projektu Koti Hostivař nabízí možnost sportovních aktivit díky tenisové hale, squashovému a bowlingovému centru, plaveckému bazénu a v neposlední řadě i Golfclubu Hostivař.
Bezprostřední okolí projektu Koti Hostivař nabízí možnost sportovních aktivit díky tenisové hale, squashovému a bowlingovému centru, plaveckému bazénu a v neposlední řadě i Golfclubu Hostivař. | Foto: YIT Stavo

Brno - Prakticky všechna krajská města České republiky hlásí za druhé čtvrtletí letošního roku pokles tržního nájemného. V některých jde i o poměrně výrazný propad.

Jde o nečekaný obrat. V prvním čtvrtletí totiž ve srovnání s koncem loňského roku prakticky ve všech krajských městech tržní nájmy rostly.

Informoval o tom Institut regionálních informací (IRI), který prozkoumal vzorek více než 42 tisíc prodávaných bytů a nabídek na pronájem bytu po celé republice.

Podle jednatelky institutu IRI Milady Kadlecové je velmi pravděpodobné, že deregulace nájemného se začíná postupně projevovat na jednotlivých místních trzích. Pokles by byl pak podle výzkumníků ještě vyšší, pokud by se vzala v úvahu inflace.

Podle Kadlecové deregulace nájemného „uvolňuje" dosuda obsazené byty, zejména ty velké, a tím zvedá nabídku, do které se ale promítá i kvalitativní konkurence na trhu. Pronájmy na dobu neurčitou tak začali například na českém trhu nabízet i významnější pronajímatelé. Jejich nabídka se navíc začíná týkat i modernizovaných bytů.

Čeká se další pokles

Největší pokles nájemného zaznamenal IRI v Karlových Varech (o 5,8 procenta), v Jihlavě (4,4 procenta) a v Ústí nad Labem (4,2 procenta), spíše stagnaci hlásí Pardubice (0,4 procenta), Zlín (0,6 procenta), Liberec (0,6 procenta) a Olomouc (0,8 procenta).

„V příštích měsících očekáváme další pokles tržního nájemného. Do změn na místních trzích s pronájmy bytů se bude i nadále promítat dokončení deregulace nájemného i ve zbývajících krajských městech a v Praze, ke které má dojít od ledna roku 2013," popisuje Kadlecová změny tuzemského trhu s bydlením, který se tak postupně stává více vyváženým.

Také průměrná cena standardního staršího bytu se podle institutu IRI ve většině krajských měst ČR během druhého čtvrtletí letošního roku opět o něco snížila. Pro zbytek roku se pak neočekává nijak dramatický vývoj cen a spíš je podle Kadlecové pravděpodobná další stagnace.

Tempo poklesu cen starších bytů se tedy v posledních měsících zpomalilo. Brno, Liberec, Plzeň a Zlín dokonce hlásí mírné zvýšení cen, to se však pohybuje spíše v rámci statistické odchylky.

Prohlédněte si projekty, které se v Česku staví, nebo jsou zrovna dokončené, ve fotogalerii vlevo vedle článku.

Nejdražší starší byty jsou samozřejmě v hlavním městě, kde se cena průměrného staršího třípokojového bytu o podlahové ploše 68 metrů čtverečních pohybuje kolem 2,6 milionu korun a je tak přibližně o 1,6 procenta nižší, než tomu bylo na počátku roku.

V Brně dnes stejný byt stojí kolem dvou milionů korun (+ 0,7 procenta), v Hradci Králové 1,6 milionu (-2,0 procenta), v Plzni 1,5 milionu (+ 0,5 procenta) a v Pardubicích rovněž kolem 1,5 milionu (- 0,2 procenta).

 

Právě se děje

Další zprávy