Jak vybrat manželskou postel? Musí být dostatečně velká

Andrea Berniová
8. 10. 2012 10:16
Dostatek místa je pro kvalitní spánek velmi důležitý, stejně jako správná matrace
Víte, jak správně vybrat manželskou postel?
Víte, jak správně vybrat manželskou postel? | Foto: Reuters

Zařizujete si ložnici? Aby se vám v ní lépe spalo, měli byste ji vymalovat studenými barvami, třeba zelenou či modrou. V oknech by neměly chybět žaluzie, nebo závěsy, jen tak vás nebude rušit světlo zvenčí. Nejdůležitějším prvkem ložnice je ale samozřejmě postel. Jak vybrat tu manželskou?

Na malé posteli se ve dvou nevyspíte

Důležité jsou rozměry postele. Měla by být asi o 30 centimetrů delší než vy. K pohodlnému spánku potřebuje jeden člověk asi 90 centimetrů širokou postel. Postel pro dva by tedy měla na šířku měřit 180 centimetrů.

Záleží ale na prostorových možnostech vaší ložnice. Seženete i postel pro dva o šířce 140 centimetrů. Ale čím více prostoru na pohodlný spánek budete mít, tím lépe.

Pokud si kvůli nedostatku místa v ložnici nemůžete dovolit velké „letiště", přemýšlejte o patrové posteli. Obzvlášť pokud máte v bytě vysoké stropy, je pro vás ideálním řešením. Pod patrovou postelí můžete bez problémů chodit či pod ni umístit skříňky nebo psací stůl.

S nedostatkem prostoru by mohla pomoci i rozkládací postel. Celý den může zabírat méně prostoru - jako jednolůžko. Večer ji snadno rozložíte a pohodlně se vyspíte ve dvou.

Postel musí být kvalitní, stejně jako matrace

Pokud chcete klasickou manželskou postel, máte na výběr z mnoha provedení. Bude celokovová, nebo dřevěná s kovovým čelem? Jestli chcete kvalitu, vsaďte na postel z dřevěného masivu. Sháníte kovovou? Vybírejte pečlivě. Pokud je už vystavený kus v prodejně rozviklaný, raději se podívejte jinde.

Pro zdravý spánek je zásadní kvalitní matrace. Raději matraci vybírejte ve specializovaných obchodech, kde vám dokážou odborně poradit. Matrace má velký vliv na váš spánek. Když koupíte tu nekvalitní, mohou vás po probuzení bolet záda a budete se cítit unavení.

 

Právě se děje

Další zprávy