Jak na krtka? Zkuste babské rady, ale i odpuzovače

Andrea Berniová
12. 9. 2012 11:41
Když se krtkovi zalíbí ve vaší zahradě, jen tak ho nejspíš nevyženete. Je potřeba trpělivě zkoušet různé způsoby
Nenechte si zničit trávník
Nenechte si zničit trávník | Foto: Isifa/Thinkstock

Možná to znáte z vyprávění známých nebo z pořadů pro kutily a zahrádkáře. Začíná to jednou nenápadnou hromádkou hlíny a končí zničeným trávníkem. Krtek. Co když ale i vy najdete na svém dokonalém trávníku krtčí hromádku? Je potřeba zakročit rychle, jinak mohou přibývat doslova přes noc.

Jak se tedy krtka co nejrychleji a nejúčinněji zbavit? Existuje mnoho možností a je potřeba vyzkoušet jich víc. Ne každá totiž musí zafungovat právě na toho „vašeho" krtka.

Co krtkovi vadí? Především hluk a zápach. Zkuste na několika místech odkrýt jeho podzemní chodby a vložit do nich něco opravdu aromatického: citronovou kůru, psí srst, pepř a podobně. Seženete i různé pasti. Boj s krtkem, to je běh na dlouho trať - když už se do vaší zahrady jednou nastěhuje, nemusí být vůbec snadné zbavit se ho. Nezbývá než zkoušet všechny způsoby a obrnit se trpělivostí.

Krtkovi vadí hluk, zkuste odpuzovače

Proti krtkovi se často používají PET lahve otočené dnem vzhůru a volně nasazené na drát či tenkou železnou tyčku, která je zapíchnutá v hlíně. Vítr pohybuje láhví, ta ťuká do tyčky a zvuky se přenášejí do země, což by krtkovi mělo vadit.

Plastová láhev ale nevypadá příliš esteticky a možná budete mít pocit, že narušuje vzhled vaší upravené zahrady. Můžete tedy zkusit elektronický odpuzovač. Jde o mnohem dražší řešení, které ale nemusí fungovat.

Někdo si elektronické odpuzovače nemůže vynachválit, jinde ale vůbec nepomáhají. Odpuzovače krtků, stejně jako PET lahve, šíří zemí zvuk, který by krtkovi měl vadit. Seženete různé druhy odpuzovačů. Většinou jde o kolíky, které pracují na baterie a stačí je zastrčit do země.

Vždy se ale informuje, kolik metrů čtverečních dokáže jejich účinek obsáhnout. Pokud máte velkou zahradu, budete potřebovat několik odpuzovačů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy