Nechte si zahradu navrhnout od zahradního architekta

Andrea Berniová
20. 7. 2012 6:06
Architekt bere v potaz třeba i váš životní styl nebo kvalitu půdy
I zahrada může vypadat luxusně
I zahrada může vypadat luxusně | Foto: Isifa/Thinkstock

Pokud stavíte nový dům, určitě už přemýšlíte, jak by měla vypadat zahrada. Budete na ní pěstovat zeleninu? Nebo postačí třeba jen maliny, se kterými není tolik starostí? Možná chcete, aby byla vaše zahrada pouze okrasná. Ale jak to udělat, aby k sobě všechny rostliny ladily a aby květiny kvetly postupně a zdobily vaši zahradu co nejdéle? Které rostliny budou na vaší zahradě růst dobře, protože budou mít vhodnou půdu a dost světla?

Pokud vám na vzhledu zahrady opravdu záleží, zkuste využít služeb zahradního architekta. Nemusí ale jít jen o nově zakládanou zahradu. Pokud už nejste spokojeni s tím, jak jste si zahradu před pár lety zařídili a chcete změnu, zahradní architekt pomůže i vám. Není pravda, že návrh zahrady je zbytečným luxusem.

Zahrada podle životního stylu

Obzvlášť když nemáte s pěstováním rostlin příliš zkušeností, je dobré nechat si poradit. Zahradní architekt bere při vytváření zahradní studie v úvahu různá kritéria. Například to, jaký je životní styl majitelů zahrady.

Pokud dost pracují a na péči o zahradu jim nebude zbývat moc času, vybere architekt nenáročné rostliny, které nepotřebují velkou pozornost. Důležité je i složení půdy, proto zahradní architekt dělá její rozbor. Zjistí tak, kterým rostlinám se zrovna na vaší zahradě bude dařit, a pro které naopak půda není příliš vhodná.

Pokud se vám někdy stalo, že jste si v hobbymarketu nebo v zahradnictví koupili rostlinu, která se ale na zahradě neujala, mohlo to být právě nevhodným prostředím. Zahradu, kterou navrhoval zahradní architekt, často poznáte na první pohled.

 

Právě se děje

Další zprávy