Jak je to s kolaudací domu? Pozor, neznalost neomlouvá

Andrea Berniová
11. 10. 2012 13:24
Víte, jak zažádat o kolaudační řízení a co všechno k němu budete potřebovat?
Stavíte? Nezapomeňte na kolaudační řízení
Stavíte? Nezapomeňte na kolaudační řízení | Foto: Archiv

Stavíte nový dům? Nebo jste ho konečně dostavěli? V tom případě je na řadě kolaudace - ještě než v domě začnete bydlet. Víte, co všechno musí váš dům splňovat, aby kolaudací prošel?

Týká se vás kolaudační řízení?

Bez kolaudačního řízení byste správně neměli budovu vůbec začít užívat. Jak zjistit, jestli je u vás kolaudace nutná? Pokud vaše stavební činnost vyžadovala stavební povolení, pak se kolaudačnímu řízení nevyhnete. Provedení stavby musí být zkontrolováno podle dříve schválené projektové dokumentace. Sleduje se, jestli se nevyskytly nějaké odchylky od podmínek, které byly určeny v územním řízení.

Žádost by měla být vyřízena do 30 dnů

O kolaudaci nejprve musíte zažádat, tedy vyplnit Žádost o vydání kolaudačního řízení. Pokud došlo k odchylkám od stavebního povolení, je nutné jejich seznam k žádosti přiložit, a to spolu s jejich odůvodněním. Formulář žádosti získáte u referentů na stavebním úřadě. Úřad by pak vaši žádost měl vyřídit do 30 dnů. Ve složitých případech se lhůta může protáhnout až na 60 dnů.

Co se při kontrolní prohlídce zjišťuje?

Následně proběhne kontrolní prohlídka. Při ní se zjišťuje, jestli provedení stavby souhlasí s projektovou dokumentací a také jestli při užívání stavby nemůže dojít k ohrožení života obyvatel či k ohrožení životního prostředí. Připravte si veškeré doklady o stavbě, například projektovou dokumentaci nebo doklady o vlastnostech použitých materiálů.

O dokladech, které máte při kontrole předložit, by vás stavební úřad měl informovat. Do 15 dnů po kontrole by měl být vydán kolaudační souhlas, který je vlastně povolením k užívání stavby.

Pokud stavbu užíváte bez kolaudačního souhlasu, hrozí vám pokuta.

 

Právě se děje

Další zprávy