Černá stavba se nepromlčí. Musí se zbourat i po letech

Tomáš Fránek
12. 3. 2012 14:00
Ústavní soud odmítl stížnost muže, který načerno postavil domek
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Pavel Baroch

Brno - Ani deset let trvající soudní a úřední jednání o načerno postaveném domě nejsou důvodem pro to, aby stavba nakonec nemusela být zbourána.

Porušení zákona, kterým je postavení domu bez souhlasu úřadů v koridoru pro elektrické vedení, totiž ani časem neztrácí na intenzitě. Čas také není žádným argumentem pro dodatečnou legalizaci stavby.

Přesvědčil se o tom muž z Pardubicka, který se svou stížností neuspěl u Ústavního soudu.

Místo garáže rovnou dům

Muž po přívalových deštích požádal v roce 2002 stavební úřad v Jablonném nad Orlicí o to, zda by si mohl opravit poškozenou garáž. Úřad souhlasil, muž ale místo garáže postavil domek.

A teprve dodatečně požádal o legalizaci stavby. Tu ale úřad odmítl. Nově postavený domek totiž stojí v ochranném pásmu elektrického napětí, a ČEZ proto nevydal souhlasné stanovisko. Bez něj úřady nemohly stavbu domku zlegalizovat, a tudíž nařídily demolici stavby.

Muž se začal soudit. Případem se několikrát zabývaly soudy v Pardubicích a nakonec i Nejvyšší správní soud.

Podle soudů muž porušil zákon a stavba dodatečně povolena prostě být nemůže. A pokud muž spoléhal na to, že úřady po letech sporů stavbu zlegalizují, mýlil se.

Čtěte také

Muž se proto obrátil na Ústavní soud. Ve stížnosti uvedl, že bylo porušeno jeho vlastnické právo. Podle stížnosti nemůže mít stanovisko a právo energetické firmy ČEZ přednost před jeho právem vlastnit dům.

Nařízení odstranění stavby po deseti letech je podle něj opožděné úřední rozhodnutí, za které by měl být odškodněn. A odškodnění si muž představuje právě tak, že bude upřednostněno jeho vlastnické právo a dům bude legalizován.

Ochrana není možná

Ústavní soudci ale stížnost odmítli. Člověk, který se pokusí obejít složité správní řízení a vybudováním stavby načerno postaví úřady před hotovou věc, nemůže podle soudců počítat s ochranou svých vlastnických práv.

"Povinnost odstranit černou stavbu je logickým a nevyhnutelným důsledkem takového počínání," rozhodl senát Ústavního soudu vedený soudkyní Vlastou Formánkovou.

Ústavní soudci potvrdili stanovisko svých kolegů z Nejvyššího správního soudu, podle nichž má i po letech sporů přednost veřejný zájem - tedy dodržení ochranných pásem elektrického vedení. "Veřejný zájem (vytyčení ochranného pásma) neztrácí ani plynutím času na své intenzitě," uvedli soudci.

V Pardubicích se nyní vede další spor o stavbu postavenou bez souhlasu úřadů. Podnikatel Miloš Holeček postavil načerno svou luxusní vilu v místním parku Na Špici. Nyní mu reálně hrozí, že objekt v hodnotě 10 milionů bude zbourán.

Holeček začal vilu s bazénem stavět v roce 2008 bez stavebního povolení na pozemku, který není veden jako stavební parcela a jehož větší část je v územním plánu označena jako rekreační zeleň.

 

Právě se děje

Další zprávy