Duben na zahradě: věnujte se růžím i jahodníkům

Andrea Berniová
4. 4. 2012 6:33
V dubnu je na zahradě hodně práce. Začněte se jí věnovat
Foto: Aktuálně.cz

Zahrada obzvlášť v dubnu potřebuje vaši péči. V březnu jste začali zakládat živý plot, zbavili záhony chvojí, vyseli letničky, a aplikovali na ovocné stromy postřik proti škůdcům. Ve vysazování živého plotu můžete v dubnu pokračovat. Také dokončete řez a výsadbu ovocných stromů, se kterou jste mohli provádět už od března. Pokud máte zahradní jezírko, je vhodné ho vypustit, naplnit novou vodou a osadit ho vodními rostlinami, třeba lekníny. Duben se také hodí k výsadbě a řezu růží. Můžete okopat záhony s trvalkami a také je pohnojit a zalít. Trvalky také zbavte odumřelých částí. Vysazovat se dají mečíky, jiřiny a stále i vinná réva.

Vypěstujte si domácí bylinky

Věnujte pozornost záhonům s jahodníky. Vyčistěte je od suchého listí, případně nahraďte odumřelé jahodníky novými. Následně zákon okopejte a přihnojte. Zkuste na zahradě pěstovat i bylinky. Potřebují slunné místo a častější zalévání. Můžete pak mít čerstvou majoránku, bazalku, mátu a další bylinky.

Pozor na plevel

Můžete vysévat pažitku, ředkvičky, hrách nebo okurky a také jarní česnek. Koncem dubna se na teplých místech už mohou pěstovat keříčková rajčata. Je potřeba hned od začátku likvidovat plevel a zakročit proti plžům, obzvlášť pokud pěstujete salát, na jehož vysazení je také v dubnu ten správný čas. Koncem měsíce pak můžete začít s výsevem cukrové kukuřice.

Trávník potřebuje obnovit

Vaši péči potřebuje i trávník. V březnu jste z něj vyhrabali staré listí a mech, nyní je čas zjistit, jaké škody trávník po zimě utrpěl. Proveďte vertikutaci, aby se trávník provzdušnil. Pokud prořídl, rozhoďte na zahradě semínka trávy. Nezapomeňte trávník také pravidelně zalévat a sekat, jinak nebude hustý.

 

Právě se děje

Další zprávy