Březen na zahradě: cibuloviny kvetou a škůdci jsou tady

Andrea Berniová
2. 3. 2012 0:21
Zahrada se pomalu probouzí. Nezapomeňte, že je právě čas jí věnovat péči
Sahara Rally. Patří do skupiny takzvaných Darwinových hybridů. Jsou vysoké a kvetou pozdě, až kolem poloviny května.
Sahara Rally. Patří do skupiny takzvaných Darwinových hybridů. Jsou vysoké a kvetou pozdě, až kolem poloviny května. | Foto: Ondřej Besperát

V březnu už bychom si zahrady měli začít více všímat. Sníh už většinou mizí, slunce nabývá na síle a brzy probudí první rostliny k životu. Nejprve začínají kvést cibulnaté a hlíznaté květiny - tak zvaní poslové jara (sněženky, tulipány, narcisy). Pokud chcete, aby vykvetly rychleji,  překryjte je fólií.

Věnujte se růžím a sázejte vinnou révu

Je vhodné začít s řezem růží. Pomalu můžeme zakládat živý plot. Také uvolníme jehličnany, které byly přes zimu svázané kvůli ochraně před poškozením těžkým sněhem, a v případě suchého počasí je vydatně zaléváme.  Vysazovat se dají třeba ovocné a okrasné dřeviny, růže, křen a chřest, koncem měsíce pak vinná réva. Z květin vyséváme astry a otužilé letničky (měsíček, zářivka, chrpa). Dále kořenovou zeleninu, ale i papriky. Je potřeba přihnojit angrešt, rybíz a také jahodník. Zkrátíme delší výhonky maliníku a ostružiníku. I trávník potřebuje naši péči. Je nutné z něj vyhrabat nečistoty a mech a také ho přihnojit.

Pozor na škůdce a plevely

Kromě rostlin se ale na jaře probouzejí také škůdci. Nezapomínejte proti nim hned od počátku chránit ovocné stromy. Z těch je také potřeba odstranit poškozené a odumřelé větve. Stejně tak odstraňte první rostlinky plevelu, které se s přicházejícím jarem začnou objevovat. Můžete už sundat chvojí nebo listí, kterým jste před zimou pokryli záhony kvůli ochraně proti chladu.

Ze záhonů je potřeba vyhrabat listí a lehce je prokypřit. Skalka také potřebuje vyčistit od listí a plevele. Je čas opravit případná poškození na opěrách pro popínavé rostliny.

 

Právě se děje

Další zprávy