Domovní telefon: Neotevírejte své dveře každému

Andrea Berniová
21. 6. 2013 15:40
Díky domovnímu videotelefonu hned zjistíte, kdo u vás zvoní a zda vypadá důvěryhodně
Kdo u vás zvoní? Zjistěte to dřív, než otevřete dveře.
Kdo u vás zvoní? Zjistěte to dřív, než otevřete dveře. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Kromě zvonku se vyplatí mít také domovní telefon. Díky němu hned víte, kdo stojí před dveřmi či před brankou. Je tedy jednoduché zeptat se ho z bezpečné vzdálenosti, co potřebuje, a v případě videotelefonu si ho také prohlédnout.

Obzvlášť děti a starší lidé by měli být opatrní. Lepší je předem vědět, kdo zvoní, a jaký je účel jeho návštěvy.

Se sluchátkem, nebo bez?

Domovní telefon se nachází uvnitř domu, bytu či kanceláře a je propojen s tlačítkovým panelem připevněným zvenčí u domovních dveří. Panel obsahuje mikrofon a někdy i kameru. Je možné napojit domovní telefon i na dveřní zámek. Pak k otevření dveří či branky stačí stisknutí jednoho tlačítka.

Domovní telefon může mít sluchátko, jehož zvednutím se aktivuje režim hlasové komunikace. U telefonů bez sluchátka může k zahájení hovoru sloužit tlačítko.

Domovní telefony s kamerou zajistí větší bezpečí

Kamera je užitečnou funkcí domovního telefonu. Telefony s ní jsou sice dražší, ale umožní prohlédnout si návštěvníka. V noci či při nedostatku světla bývá k dispozici alespoň černobílý obraz. Domovní videotelefony se využívají i v kancelářských budovách. Nabízejí přehled o tom, kdo do budovy vstupuje.

Domovní telefony se u nás používají mnoho let. Klasické sluchátko s tlačítkem pro otevření dveří nechybělo téměř v žádném paneláku či bytovce a často je tomu tak dodnes. Některé domovní telefony neboli interkomy také umožňují, aby si obyvatelé bytových domů volali mezi sebou. Jednoduchý domovní telefon bez kamery stojí několik stokorun.

 

Právě se děje

Další zprávy