Firmy vrací kanceláře do centra měst. Cena není všechno

Ekonomika Petr Kučera Ekonomika, Petr Kučera
12. 6. 2013 14:25
V centru Prahy se nyní staví přes 70 tisíc metrů čtverečních nových kanceláří
Projekt Quadrio na pražské Národní třídě.
Projekt Quadrio na pražské Národní třídě. | Foto: CPI

Praha - V západoevropských metropolích se firmy začínají vracet do center měst. Tento trend přijde i do Prahy a nabídka nejmodernějších kanceláří přitáhne firmy zpět do centra metropole, vyplývá z analýzy poradenské společnosti Cushman & Wakefield.

V centru Prahy se nyní staví přes 70 tisíc metrů čtverečních nových kanceláří. Dalších téměř 95 tisíc metrů čtverečních je naplánováno a developeři jsou v různých stupních přípravy jejich výstavby.

„Masivní výstavba kanceláří v lokalitách mimo centrum nalákala firmy v uplynulé dekádě na nízké nájemné. Po letech provozu se však ukázalo, že pouze nižší nájemné nedokáže kompenzovat výhody centra. Firma, která si chce udržet ty nejlepší zaměstnance, jim musí dát možnost společenského života. Setkávání lidí je například pro práci obchodníků naprosto nezbytné," říká Radka Novak, vedoucí kancelářského týmu v Cushman & Wakefield.

„Na západě vidíme jasný trend návratu nájemců do centra nebo do silných kancelářských aglomerací. Díky tomu mohou být blízko svým klientům. Elektronická komunikace neomezila v obchodním světě osobní setkání, spíše naopak," dodává Michal Soták, vedoucí výzkumu trhu v Cushman & Wakefield. Vedle prestižní adresy hovoří pro centrum města i maximální možná dostupnost veřejnou dopravou.

V uplynulých deseti letech byla výstavba kanceláří v centru Prahy minimální a ročně se postavilo v průměru pouze okolo deseti tisíc metrů čtverečních nových kanceláří.  Celkově tam dnes existuje 200 tisíc metrů čtverečních kanceláří kategorie A. Po dokončení dnes rozestavěných projektů se jejich objem zvýší o třetinu.

Fotogalerie: Největší realitní obchody v ČR za první čtvrtletí 2013

„Dokončení tak velkého množství kanceláří během několika málo let vyvolá tlak na snižování nájemného. To je již dnes nejnižší za posledních dvacet let," očekává Soták.

Chystaný kancelářský development v centru Prahy lze podle něj přirovnat například k rozvoji Smíchova. Tam začal kancelářský boom v roce 2004 a během tří let se postavilo téměř 80 tisíc metrů čtverečních nových ploch.

Na konci 1. čtvrtletí letošního roku bylo v Praze celkem 2,8 milionu metrů čtverečních kancelářských ploch všech kategorií. Neobsazenost mírně stoupla na 13 procent, bez nájemce tak zůstává zhruba 380 tisíc metrů čtverečních kancelářských ploch.

Základní nájemné v Praze 1 dosahuje 20 až 21 eur (519 až 545 korun) za metr čtvereční za měsíc. Ve vnitřní části města se metr čtvereční pronajímá za 15 až 17,50 eura (389,40 až 454,30 korun) měsíčně, ve vnější části za 13 až 14,50 eura (337,50 až 376,50 korun).

Fotogalerie: Nový žebříček nejvyšších budov České republiky

 

Právě se děje

Další zprávy