Dekorativní zahradní osvětlení rozzáří stromy i altán

Andrea Berniová
27. 6. 2013 11:00
Správně rozmístěná svítidla dokáží po setmění zajistit na zahradě nevšední podívanou
Osvětlení vaši zahradu ozvláštní.
Osvětlení vaši zahradu ozvláštní. | Foto: ISIFA/Thinstock

Na zahradě rodinného domu by nemělo chybět zahradní osvětlení. Usnadní cestu ze zahrady do domu za tmy či za šera, například po letním grilování, ale také umožní bezpečný pohyb po zahradě.

Zalijte zahradní jezírko světlem

Osvětlení ale může na zahradě kromě užitné funkce plnit i funkci estetickou. Jde tedy o dekorativní, designové zahradní osvětlení. Díky správně zvolenému a rozmístěnému nasvícení může večer vypadat zahrada opravdu efektně. Jednotlivé světelné zdroje mohou být umístěné třeba u země pod stromy a keři a osvětlovat jejich koruny. Také altán, zahradní domek či terasa mohou díky osvětlení vypadat zajímavěji. Dekorační osvětlení dovede ozvláštnit i zahradní jezírko, skalku, květiny a květináče.

Necháte si vytvořit zahradní osvětlení na klíč?

Podobu a rozmístění dekorativního zahradního osvětlení navrhne designér, ale můžete se do toho také pustit sami a pak už jen najít firmu, která vaše představy zrealizuje. Zahradní osvětlení se dá instalovat i svépomocí. Jednotlivá svítidla by ale měla být přizpůsobená k trvalému umístění v exteriéru. Světlo z nich může být žluté, bílé i barevné a jeho intenzita různě silná.

Aby zahradní osvětlení nezpůsobilo výrazný nárůst plateb za elektřinu, je nejlepší používat LED diody. Jejich pořizovací cena je sice vyšší, ale mají dlouhou životnost a jsou odolné i vůči otřesům a mrazu.

Některé firmy zajistí vše: nabídnou různé typy zahradních svítidel, navrhnou jejich rozmístění a zajistí i montáž. Zahradní svítidla mohou mít různou podobu: od lamp s dekorativními prvky až po strohé linie.

 

Právě se děje

Další zprávy