Japonská katastrofa zpozdí dodávky fotopotřeb a novinek

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 3. 2011 17:55
Obchodníci nepředpokládají, že by fotoaparáty a příslušenství zdražily
Zdražení se nechystá, ale mohou přijít výpadky v dodávkách součástek a příslušenství. Ilustrační foto.
Zdražení se nechystá, ale mohou přijít výpadky v dodávkách součástek a příslušenství. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Příznivci fotoaparátů značky Canon a Nikon se sice kvůli následkům přírodní katastrofy v Japonsku nemusí bát zdražování, měli by však počítat s možným opožděním očekávaných novinek či nedostatkem některého příslušenství.

Připustili to zástupci těchto populárních značek v Česku i jejich prodejci.

"Továrny sice tito výrobci mají i v jiných asijských zemích, ale některé klíčové části fotoaparátů a příslušenství se vyrábí přímo v Japonsku. Nepočítáme s velkými výpadky v dodávkách, ale je možné, že se opozdí příchod některých novinek na trh," uvedl zástupce pražské specializované prodejny fotopotřeb a příslušenství, který však chtěl zůstat v anonymitě.

Úplně jasno v tom, jak konkrétně se výpadky výroby projeví v dodávkách do Evropy, zatím nemají ani čeští zástupci japonských značek.

"Zásobování trhu by nemělo být vůbec ohroženo u malé a osobní kancelářské techniky. Určitý problém je v narušení systému zásobování  výrobních kapacit nutnými díly a komponenty u fototechniky," uvedl Miloš Bejblík z marketingového oddělení českého zastoupení Canon.

Zdražování nečekáme

I když v některých obchodech s fotopotřebami se zákazníci na přímý dotaz dočkali varování před očekávaným zdražením, prodejci oslovení Aktuálně.cz jej nepovažují za pravděpodobné.

„Možná někteří využijí situaci v Japonsku jako zdůvodnění zdražování, ale nemyslím si, že by bylo nějak razantní nebo plošné. Čeští prodejci jsou dobře zásobení a nemají proto důvod zvedat cenu," konstatoval Jan Samko z internetového obchodu Alza.cz.

Podobně mluví i zástupci dalších prodejců. "Konkurenční boj zemětřesením neustal, takže promítnutí následků zemětřesení do cen neočekáváme. Je možné, že se zpomalí dodávky, nebo bude dočasný nedostatek některých součástek, ale o zdražování u fototechniky rozhodně žádné zprávy nemáme," uvedl David Litvák za řetězec Datart.

Zprávy o chystaném zdražení popírá i zástupce firmy Canon. "Nyní se soustředíme na to, abychom optimálně využili existující zásoby zboží a možný dopad událostí na trh minimalizovali. V této snaze proto neuvažujeme ani o zvyšování cen," uvedl Bejblík.

Může dojít k výpadkům

Ze dvou oblíbených značek fotoaparátů postihlo zemětřesení a následná vlna tsunami více výrobní závody Nikonu. V postižených oblastech má šest továren.

Dvě z nich dosud nemohly obnovit výrobu, ostatní začaly fungovat 23. března.

"Přestože počítáme s obnovením provozu, může dojít k tomu, že výroba  nebude schopna plně uspokojit požadavky našich zákazníků z důvodu nemožnosti zajistit plynulou výrobu kvůli avizovaným výpadkům dodávky proudu a výpadkům v dodávkách komponentů od našich obchodních partnerů," zhodnotila situaci společnost Nikon v tiskové zprávě.


 

Právě se děje

Další zprávy