Botník může být nejen praktický, ale i krásný

JKab
10. 2. 2012 8:50
Úložné prostory na věci jsou velmi žádanou komoditou. Nejen v malých, panelákových bytech, ale prakticky všude je problém, kam uložit - mimo jiné - naše boty

Botník má jednoduchý a jednoznačný účel - jde o místo pro soubor dámských, pánských a dětských bot. Minulé doby znaly botník prakticky v jediné  podobě - šlo o středně velkou skřínku, plnou fochů, do níž majitelé uzavřely obuv. V současnosti máme daleko  bohatší výběr.

Boty nemusí do všední schránky

Minimalizace prostoru, který máme k dispozici pro tyto účely, nutí bytové architekty a designéry "hnát" botník do výšky. Můžeme se tak setkat s drátěným "programem", který je například tvořen svislou tyčí, z níž trčí kolem osy hroty a na ně nasazuje majitel své boty. Botníky z tohoto programu mohou být umístěny na dveřích komory nebo jiné "technické" místnosti, botníky z drátů také visí ze stropu, nebo tvoří nadstavbu a setkáme se s nimi nad našimi hlavami. Až k uměleckám kouskům můžeme přirovnat některé stojany velkoobchodu NAOKO

Samozřejmě existují i botníky, které svojí podstatou navazují na tradici minulých let. Nicméně design i takových nástupců našeho dětství často bývá natolik progresivní, že bychom na první  pohled nehledali  ve skřínkách z kvalitních materiálů v pastelových barvách takový úložný prostor.

Kolo na boty

Botník může být ovšem natolik atraktivní kus nábytku, že bere dech návštěvě, která si zřejmě později také pořídí například otočný stojan na obuv, který vypadá jako buben na losování šťastných čísel. Vzhledem k tomu, že tento stojan je z boků nekrytý, může si majitelka takové nádhery při cestě do společnosti hbitě zatočit a rychle následně vybrat vhodný pár bot.

Mezi tradiční výrobky tohoto druhu patří i bambusové police, které jsou vhodnější pro menší počet párů bot, lze je například mít přímo u dveří a umístíme tam aktuální obuv celé rodiny.


 

Právě se děje

Další zprávy