Aby se v ložnici dobře spalo: ticho a kvalitní matrace

Andrea Berniová
6. 6. 2013 16:55
Ložnice musí nabízet klidné prostředí ke kvalitnímu odpočinku. Jak ji správně zařídit?
Ložnice musí nabízet dostatek klidu ke spánku
Ložnice musí nabízet dostatek klidu ke spánku | Foto: ISIFA/Thinkstock

Ložnice by měla být místem odpočinku.  Jak si v ložnici zajistit klidný a kvalitní spánek?

Na výběru postele a matrace záleží

Základem je dostatečně velká a pevná postel a také kvalitní matrace. Postele se vyrábějí z různých materiálů - z dřevěného masivu, z kovu i z dřevotřísky. Výjimkou není ani kombinace více materiálů. Postel by měla být kvalitní a stabilní. Musí také nabízet dostatek místa ke spánku. Ideální je spát na prostoru širokém 90 centimetrů, postel pro dva by tedy měla na šířku měřit nejlépe 180 centimetrů. Ložnice ale ne vždy nabízejí tolik prostoru.

Matrace musí být kvalitní, je totiž důležitá pro náš zdravý spánek.  Když matrace neposkytuje tělu dostatečnou oporu, bývá důsledkem bolest zad a také špatný spánek. Matrace mohou být například pěnové, pružinové, silikonové či futonové. Na výběru matrace opravdu záleží. Má vliv na kvalitu našeho spánku, stejně jako postelový rošt.

Zbavte se hluku i světla

Důležité je také prostředí určené ke spánku. V ložnici by v noci měla být tma. Pokud se tedy do okna opírá záře pouličního osvětlení či projíždějících aut, v zájmu kvalitního odpořinku je lepší pořídit si žaluzie či rolety.

Při usínání by vás neměly rušit žádné zvuky. Problémem opět mohou být projíždějící auta, anebo hlasití sousedé. V takových případech je potřeba přemýšlet o akustické izolaci. Od hluku zvenčí pomůže zateplení domu, ale i nová okna, která budou lépe těsnit. Je možné také izolovat stěny a strop zevnitř. Díky tomu bude hlasitý hovor či zvuk televize od sousedů minulostí.

 

Právě se děje

Další zprávy