Akustická izolace zbaví interiér nepříjemného hluku

Andrea Berniová
3. 4. 2013 15:00
Hluk z projíždějících aut, dupající sousedé, hlasitá televize. Pomůže zvuková izolace
Díky zvukové izolaci bude v bytě větší klid
Díky zvukové izolaci bude v bytě větší klid | Foto: Guardian

Hluk působí nepříznivě na lidské zdraví. V zaměstnání, v obchodech či při cestování po městě se mu téměř nedá vyhnout. Domov by ale měl být co možná nejklidnější. Jen tak je možné si od hluku odpočinout.

V praxi to často vypadá jinak: hluční sousedé, ruch z ulice, televize nahlas puštěná ve vedlejší místnosti. Obzvlášť nepříjemné je, když hluk (například z projíždějících aut) neustává ani v noci.

Řešením je byt či dům co nejlépe akusticky izolovat.

Pokud hluk přichází zvenčí, možná pomůže výměna oken. Nová okna, například plastová, budou lépe těsnit a propustí méně zvuků. Je potřeba hledat okna s izolačními skly. Jestli se přes okna hluk stejně dostane, mohly by pomoci ještě venkovní rolety.

Roli hraje i střecha

Hluk do interiéru ale nemusí přicházet jen okny. Do podkroví ho může propouštět střecha.

Kvalitní střešní izolace (například ta foukaná) se v tomto případě vyplatí. Zajistí i nižší energetickou náročnost budovy. 

I typ střešní krytiny hraje svou roli. Plechová střecha má horší akustickou izolaci než ta z pálených tašek. Od hluku pomůže také celkové zateplení domu.

Izolujte i strop nebo podlahu

Co když rušivé zvuky nepřicházejí zvenčí, ale například z vedlejšího pokoje či od sousedů bydlících o patro výš?

Když přichází hluk shora, je potřeba izolovat strop, například pomocí stropních podhledů. Zvuky z nižších pater pomůže utlumit správná podlahová krytina. Například dlažba příliš dobré izolační vlastnosti nenabízí, ale koberec či korková podlaha ano.

Je také možné izolovat stěny - ať už u celého bytu, nebo jen u jedné místnosti (například pracovny i ložnice).

 

Právě se děje

Další zprávy