Barclays dostala rekordní pokutu za manipulaci trhu

ČTK ČTK
17. 7. 2013 12:32
Banka záměrně ve Spojených státech prodělávala, tvrdí regulátor
 Dolary. Ilustrační foto
 Dolary. Ilustrační foto | Foto: Reuters

New York - Britská banka Barclays a její čtyři obchodníci musí manipulaci trhu s elektřinou v Kalifornii a na západním pobřeží USA zaplatit 453 milionů dolarů (8,9 miliardy korun).

Rekordní pokutu již potvrdila americká Federální komise pro regulaci energetiky (FERC).

Barclays měla v letech 2006 až 2008 záměrně prodělávat na obchodech na fyzickém trhu s elektřinou, aby zlepšila svoji finanční pozici na jiných trzích. Obchodníci přitom podle FERC věděli, že je podobná činnost nezákonná.

Podle komise musí společnost do třiceti dní uhradit 435 milionů dolarů. Dalších 15 milionů dolarů má platit výkonný ředitel obchodního týmu Scott Connelly, další tři obchodníci pak po jednom milionu.

Očekává se, že případ bude velkou zkouškou pravomocí FERC, které kongres rozšířil v roce 2005 kvůli skandálu s manipulacemi elektrárenské firmy Enron. Banka musí rovněž vrátit "nespravedlivý zisk" 34,9 milionu USD, který vytvořila ve státech Arizona, Oregon, Washington a Kalifornie. Pokud se tak nestane, případ půjde k soudu, napsala agentura Reuters.

Banka se chce proti téměř půlmiliardové sankci bránit s tím, že byly její postupy legální. "Plně jsme spolupracovali s FERC při vyšetřování, které se vztahovalo k obchodní aktivitě, která se stala před několika lety," uvedl mluvčí Barclays Marc Hazelton v prohlášení.

 

Právě se děje

Další zprávy