Banky očekávají další zpřísnění úvěrových podmínek u půjček domácnostem

ČTK ČTK
16. 4. 2018 17:02
Banky podle výsledků v prvním čtvrtletí 2018 zpřísnily úvěrové podmínky u úvěrů domácnostem, zatímco u úvěrů podnikům je zásadněji neměnily.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Praha - Banky ve druhém čtvrtletí 2018 očekávají další zpřísnění úvěrových podmínek u úvěrů domácnostem a nezměněné podmínky u podnikových úvěrů. Vyplývá to z průzkumu úvěrových podmínek bank, které dnes zveřejnila Česká národní banka.

Banky podle výsledků v prvním čtvrtletí 2018 zpřísnily úvěrové podmínky u úvěrů domácnostem, zatímco u úvěrů podnikům je zásadněji neměnily. Pokračující zpřísňování úvěrových podmínek úvěrů domácnostem ovlivnilo zejména dokončování zavádění makroobezřetnostních opatření ČNB a u úvěrů na bydlení také zvýšení nákladů financování bank.

Poptávka po úvěrech na bydlení se snížila vlivem nárůstu cen rezidenčních nemovitostí, opatření ČNB a zvýšení úrokových sazeb. Poptávka po spotřebitelských úvěrech rostla u poměrně malé části bankovního trhu. U podniků banky vnímaly zvýšení poptávky po úvěrech, avšak méně plošně než v minulosti.

Poptávka domácností po úvěrech na bydlení se podle vnímání bank ve druhém čtvrtletí 2018 zásadněji nezmění a u spotřebitelských úvěrů poroste u relativně malé části bankovního trhu. Poptávka podniků po úvěrech se zvýší v obdobném rozsahu jako na počátku tohoto roku, uvádí ČNB.

Obdobně jako v předchozích čtvrtletích výsledky šetření indikují snižování dostupnosti úvěrů na bydlení, uvedl analytik ING Bank Jakub Seidler. To souvisí jednak s přísnějšími doporučeními ČNB zaměřujícími se na trh rezidenčních nemovitostí, ale také s růstem tržních úrokových sazeb.

"Ačkoli ty v posledních měsících nepatrně klesají z titulu přehodnocování trhu rychlosti budoucího zvyšování sazeb ČNB, domníváme se, že jde spíše o dočasný jev a úrokové sazby delších splatností se vrátí k pozvolnému růstu," odhadl.

Proto lze podle Seidlera očekávat i další pozvolné zvyšování sazeb u hypotečních úvěrů. Vzhledem k vyšším úrokovým sazbám a zejména k vysokým cenám nemovitostí v kombinaci s opatřeními ČNB omezujícími velikost úvěru k hodnotě nemovitosti bude objem nových úvěrů na bydlení v letošním roce slábnout, a nepřekoná tak rekordní objem minulého roku, dodal.

Raiffeisenbank u firem nevidí důvod pro zpřísňování kritérií. Hlavně proto, že ekonomika je silná a díky tomu se zvyšuje kvalita úvěrového portfolia. "Také očekáváme růst poptávky po úvěrech ze strany klientů s ohledem na jejich sílící zájem o investice, kterou navíc umocňují možnosti čerpání z EU fondů," upozornila mluvčí banky Petra Kopecká.

U domácností podle ní převládá opatrnost a skepse z dlouhodobého kontinuálního prohlubování regulace, která se odráží ve zpřísňování podmínek poskytování úvěrů.

 

Právě se děje

Další zprávy