Babiš se spletl. Výběr daní stále neroste, oznámil jeho úřad

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
Aktualizováno 1. 6. 2015 14:59
Stejně jako na konci dubna stát na DPH za prvních pět měsíců roku 2015 vybral o více jak sedm miliard korun méně.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Výběr daně z přidané hodnoty - klíčové pro příjmy státního rozpočtu - výrazně nezrychlil ani v květnu. Stejně jako na konci dubna stát na DPH za prvních pět měsíců roku 2015 vybral o více jak sedm miliard korun méně.

Ukazuje to statistika ministerstva financí, která současně vyvrátila slova šéfa rezortu Andreje Babiše. Ten před pár dny na sněmu Svazu měst a obcí prohlásil, že daňové příjmy už jsou meziročně v plusu. Podle dnes zveřejněných čísel přitom stát vybírá na daních stále méně peněz než v roce 2014. Nepatrný růst je vidět jen u majetkových a příjmových daní.

Celkové příjmy rostou

Zvýšily se nicméně celkové příjmy státního rozpočtu. Zatímco na konci dubna byly o více jak osm miliard korun meziročně nižší než před rokem, na konci května už je trend pozitivní. Příjmy státního rozpočtu vzrostly hlavně díky vyšším příjmům z Evropské unie a vyšším odvodům na sociální pojištění o 6,5 miliardy korun na 482,8 miliardy.

Výdaje státního rozpočtu vzrostly za prvních pět měsíců roku 2015 meziročně o více jak 18 miliard na 504,9 miliardy korun a schodek hospodaření tak činil 22,1 miliardy. "Je to druhý nejlepší výsledek hospodaření od roku 2006," říká Radek Ležatka, mluvčí ministerstva financi. Na konci loňského května byl schodek ve výši 9,5 miliardy korun.

Propad v příjmech u DPH zdůvodňuje ministerstvo stejně jako před měsícem. "Zejména jde o vliv zadržených nadměrných odpočtů ve výši 12 miliard korun, které uměle navýšily inkaso na začátku roku 2014," říká Ležatka.

Kritika od starostů

Za nižší výběr DPH naposledy Babiše zkritizovali starostové. Na sněmu Svazu měst a obcí pak ministr financí v druhé půlce května uvedl, že daňové příjmy už jsou meziročně vyšší.

"Výběr daní se vyvíjí stále lépe. Došlo pouze k časovém posunu. Už k dnešnímu dni meziročně vzrostly daňové příjmy státu o 5,9 miliard. Avizované zvýšení výnosů DPH o zhruba 20 miliard bude naplněno," uvedl Babiš na sněmu. To se ovšem nyní nepotrvdilo, přestože celkový příjem státní pokladny vzrostl.

Výběr dalších daní vzrostl jen nepatrně, nejvíce u majetkových daní o 0,7 miliardy na celkové 4,3 miliardy korun. Také spotřební daně jsou nadále v minusu, který se snížil na 7,1 miliardy korun, celkově na nich stát vybral 54 miliard. Nejvýrazněji kleslo inkaso spotřební daně z tabákových výrobků. Za to podle ministerstva financí může zejména předzásobení tabákovými nálepkami, k němuž obchodníci přistoupili před zvýšením spotřební daně v roce 2014.

Naopak rozpočtu pomohl meziroční růst příjmů z Evropské unie o 17,2 miliardy korun (na celkových 90,3 miliardy) a pojistného na sociální zabezpečení o 8,3 miliardy korun (celkem 164,8 miliardy).

"Na růstu výdajů o 19,1 miliardy korun se podílely výrazně výdaje na investice (růst o 13,6 miliardy), které z velké části představovaly investice na spolufinancování společných programů EU a ČR," dodal Ležatka.

V květnu propady přicházejí

"Prohloubení schodku ve státním rozpočtu je v květnu obvyklé a jeho letošní rozsah nemusí budit obavy z destabilizace veřejných financí. Výběr daní sice zaostává za loňskem, což ale má řadu technických důvodů, které neohrožují bilanci celého roku," komentuje aktuální výsledek hospodaření státu hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Na výdajové straně rozpočtu ho zaujal vysoký, sedmiprocentní nárůst mzdových nákladů ve veřejné sféře, i když je  v souladu s plánem. "Státní výdaje nejvíc rostou v investiční oblasti, což by se mělo promítnout do celkového výkonu ekonomiky v nadcházejícím období," pokračuje.

Hlavní vadou na kráse státního rozpočtu je, že výběr nepřímých daní zatím příliš neodráží rychlejší růst ekonomiky. "Tedy nebýt zrychlení v ekonomice, mohl by mít státní rozpočet koncem roku problémy s plněním," dodává Sobíšek.

 

Právě se děje

Další zprávy