Česká ekonomika roste ještě rychleji. Nejvíc v Evropě

Ekonomika Radek Bednařík, Ekonomika
Aktualizováno 29. 5. 2015 9:41
Hrubý domácí produkt rostl podle zpřesněného odhadu v prvním čtvrtletí roku 2015 o více než čtyři procenta.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Růst české ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí opravdu výrazně zrychlil. Potvrzuje to dnešní zpřesněný odhad Českého statistického úřadu. Zatímco před dvěma týdny odhadovali statistici meziroční růst na 3,9 procenta, nakonec je toto číslo ještě o tři desetiny procentního bodu vyšší - 4,2 procenta. V porovnání s předchozím čtvrtletím pak ekonomika vzrostla o 3,1 procenta.

"Další zlepšení v obrázku o HDP za první čtvrtletí udělalo z Česka meziročně nejrychleji rostoucí ekonomiku EU, když dorovnalo dříve ukazovaný drobný náskok Rumunska," říká hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Podle statistického úřadu se příznivý ekonomický vývoj projevil napříč celou českou ekonomikou. "K nejrychlejšímu růstu české ekonomiky za posledních šest let přispívají všechna významná odvětví našeho hospodářství. Zpracovatelský průmysl vzrostl o téměř sedm procent, roste i stavebnictví a služby,“ říká Jiří Moser, řídící partner PwC ČR.

"Domnívám se proto, že máme našlápnuto k růstu, který by měl překonat jak loňský rok, tak i první odhady ze začátku letošního,“ dodává.

"Vývoj české ekonomiky je podle statistických dat velmi příznivý, nicméně lze očekávat, že v dalších čtvrtletích uvidíme určitou korekci. Česká ekonomika jen těžko udržitelně poroste čtyřikrát rychleji než eurozóna a Německo," říká Michal Brožka, hlavní analytik Raiffeisenbank.

Růst za celý rok 2015 se podle něj bude pohybovat mezi třemi a čtyřmi procenty. "Po hubených letech česká ekonomika zjevně začíná opět dohánět své západní sousedy," dodává.

"Na výrazný mezičtvrtletní růst HDP měl vliv vysoký růst hrubé přidané hodnoty a nerovnoměrný výběr spotřební daně z tabákových výrobků, který ovlivnil srovnávací základnu v roce 2014," uvádí ČSÚ. Sobíšek k tomu ale dodává, že zpřesněný odhad ukázal, že "umělý" vliv daní nebyl hlavním tahounem rychlého růstu. "Daně spíš v předchozím období zamaskovaly, že má česká ekonomika našlápnuto ke skokovému zrychlení," říká.

Tahounem růstu se definitivně stává domácí poptávka, která předstihla vliv zahraniční poptávky po českém exportu. Výdaje domácností vzrostly meziročně o tři procenta, vládní výdaje pak o 1,5 procenta.

Jednoznačným tahounem růstu na straně poptávky se staly investice firem. Tvorba kapitálu meziročně vrostla o 11,7 procenta. Zejména společnosti investovaly do dopravních prostředků, strojů a také do budov a staveb.

 

Právě se děje

Další zprávy