Nej(ne)spolehlivější motory od Škodovky. Poradíme, jaký vybrat a jakému se vyhnout

Tomáš Starý
6. 8. 2019 6:02
Vozy značky Škoda jsou na našem trhu nejprodávanější a platí to nejen u nových aut, ale také u ojetin. Obecně platí i za ty spolehlivé, nabídka motorů však je široká, ne všechny nabízené verze slibují zájemci o ojetinu relativně bezproblémový provoz. Pojďte se podívat na ty nejspolehlivější pohonné jednotky. Upozorníme ale také na motory, kterým je lepší se vyhnout.
Foto: Škoda Auto

1.4 MPI (Fabia první generace)

V té nejlevnější kategorii není moc z čeho vybírat. Pokud ale někdo potřebuje auto do dejme tomu 50 000 korun, asi nejlépe udělá s první generací Fabie se starým motorem 1.4 MPI s rozvodem OHV, který pamatuje vlastně ještě legendární "tisícovku". Kolem 250 000 km je lepší preventivně vyměnit rozvodový řetěz (asi 300 korun plus práce) a dát si pozor na prasklé těsnění pod hlavou.

Je potřeba se smířit s omezenou dynamikou a spotřebou okolo sedmi litrů, ale jinak je tohle spolehlivý a nenáročný motor. Spíše bude problém najít Fabii, která nebude napadená korozí. Je ale slušná šance, že tento motor koupíte v autě po důchodci s relativně malým nájezdem. Spolehlivý atmosférický diesel 1.9 SDI není špatný, ale bude mít najeto přes půl milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy