Nej(ne)spolehlivější motory od Škodovky. Poradíme, jaký vybrat a jakému se vyhnout

Tomáš Starý
6. 8. 2019 6:02
Vozy značky Škoda jsou na našem trhu nejprodávanější a platí to nejen u nových aut, ale také u ojetin. Obecně platí i za ty spolehlivé, nabídka motorů však je široká, ne všechny nabízené verze slibují zájemci o ojetinu relativně bezproblémový provoz. Pojďte se podívat na ty nejspolehlivější pohonné jednotky. Upozorníme ale také na motory, kterým je lepší se vyhnout.
Foto: Škoda

1.4 16V 63 kW (Fabia II a Roomster)

Skvělý motor je poslední atmosférická čtrnáctistovka, která se dostala do posledních kusů první generace Fabie a následně zažila úspěšnou kariéru ve Fabii druhé generace a Roomsteru. Spolehlivý a dynamicky schopný motor má výkon 63 kW (v jedničkové Fabii měl 59 kW) a na malé škodovky naprosto stačí. Klidní řidiči s ním zvládnou jezdit za šest litrů na 100 km. Navíc tento motor nezná vážné závady.

Jen si pohlídejte interval výměny řemenových rozvodů (ideálně 6 let nebo 120 000 km), potom vlastně jen stačí měnit olej po roce nebo 15 000 km a nebude se dít nic vážného. Před koupí auta bez servisní historie ale raději vyndejte svíčky, ať máte jistotu, že nekupujete kus, který žere olej. Je to vzácný úkaz, tak ať nenatrefíte na postižený kus.

 

Právě se děje

Další zprávy