Lepí se na vás dodávka? Raději jí uhněte. Letní gumy pro ně v testu naprosto propadly

Martin Přibyl Martin Přibyl
20. 2. 2019 17:03
Německý autoklub ADAC zveřejnil výsledky prvního letošního testu letních pneumatik. Poprvé se při něm zaměřil na pláště určené pro lehká užitková vozidla, konkrétně rozměr 215/65 R16C, který obouvá i Volkswagen Multivan, jenž je pro řadu šoférů vysněným rodinným autem. Podobné pneumatiky jsou určeny i pro řadu jeho konkurentů nebo obytné vozy. Jejich chování bylo ale pro odborníky velkým zklamáním, při použití stejného měřítka jako v případě klasických osobních pneumatik získalo devět z šestnácti testovaných typů hodnocení "nevhodný". Hodnocení "velice dobrý" nebo "dobrý" si neodnesl žádný výrobek. Nejlepší byla indická pneumatika značky Apollo.

Kromě pneumatik pro dodávky testoval ADAC i rozměr 185/65 R 15, který je určen například pro novou generaci malých aut koncernové provenience: Volkswagen Polo nebo Seat Ibiza. V tomto srovnání se již objevily skutečně kvalitní pláště. Kdo vyhrál? Podívejte se dále.

Foto: Aktuálně.cz, ADAC

Výrobci u dodávkových pneumatik upřednostňují výdrž před bezpečností

Příčinou toho, proč řada dodávkových pneumatik v testu propadla, je skutečnost, že jejich výrobci kladou při vývoji až přílišný důraz na co nejmenší možné opotřebení, které s ohledem na nízké provozní náklady požadují provozovatelé velkých flotil.

ADAC rozpor vysvětluje na příkladu pneumatik značky Fulda. Ty sice zvládnou ujet 75 tisíc kilometrů, přičemž průměr se běžně pohybuje spíš okolo 40 tisíc, ale jejich brzdná dráha z rychlosti 80 km/h na mokru také dosahuje téměř 55 metrů. Normální osobní pláště přitom umí zastavit i na méně než 40 metrech.

Kromě příliš dlouhé brzdné dráhy je daní za vysokou výdrž pneumatik i špatné boční vedení na mokru. Podobně jako u Fuldy se tento rozpor ukazuje i u pneumatik Michelin a Sava.

Pro zobrazení výsledků klikněte na obrázek. Uvidíte na něm srovnání brzdných drah na mokru u pneumatik pro užitková a osobní vozidla.

 

Právě se děje

Další zprávy