Lepí se na vás dodávka? Raději jí uhněte. Letní gumy pro ně v testu naprosto propadly

Martin Přibyl Martin Přibyl
20. 2. 2019 17:03
Německý autoklub ADAC zveřejnil výsledky prvního letošního testu letních pneumatik. Poprvé se při něm zaměřil na pláště určené pro lehká užitková vozidla, konkrétně rozměr 215/65 R16C, který obouvá i Volkswagen Multivan, jenž je pro řadu šoférů vysněným rodinným autem. Podobné pneumatiky jsou určeny i pro řadu jeho konkurentů nebo obytné vozy. Jejich chování bylo ale pro odborníky velkým zklamáním, při použití stejného měřítka jako v případě klasických osobních pneumatik získalo devět z šestnácti testovaných typů hodnocení "nevhodný". Hodnocení "velice dobrý" nebo "dobrý" si neodnesl žádný výrobek. Nejlepší byla indická pneumatika značky Apollo.

Kromě pneumatik pro dodávky testoval ADAC i rozměr 185/65 R 15, který je určen například pro novou generaci malých aut koncernové provenience: Volkswagen Polo nebo Seat Ibiza. V tomto srovnání se již objevily skutečně kvalitní pláště. Kdo vyhrál? Podívejte se dále.

Foto: Aktuálně.cz, ADAC

Máte doma Multivan? Raději kupte klasické osobní pneumatiky

Soukromníkům, kteří používají osobní dodávky jako rodinné vozy (typicky Volkswagen Multivan), proto ADAC doporučuje zkontrolovat velký technický průkaz a v něm prověřit, jestli auto nemůže být používáno i s klasickými osobními pneumatikami, které dokážou nabídnout jasně lepší bezpečnostní vlastnosti.

ADAC pak také apeluje na výrobce pneumatik. Ti by podle něj měli přehodnotit své priority při vývoji plášťů pro dodávky a nezapomínat ani na bezpečnostní vlastnosti. Odpovědní manažeři firemních flotil by pak při výběru vhodného obutí měli uvažovat podobně. Dodávkové pneumatiky značek Apollo, Goodyear a Pirelli ukazují, že již dnes se dají vybrat pláště, které do velké míry dokážou splnit oba požadavky.

Na grafu vidíte srovnání výdrže pneumatik, jako měřítko, tedy průměr, jsou vzaty typické pláště pro SUV. Pro zobrazení výsledků, prosím, klikněte na obrázek. 

 

Právě se děje

Další zprávy