Lepí se na vás dodávka? Raději jí uhněte. Letní gumy pro ně v testu naprosto propadly

Martin Přibyl Martin Přibyl
20. 2. 2019 17:03
Německý autoklub ADAC zveřejnil výsledky prvního letošního testu letních pneumatik. Poprvé se při něm zaměřil na pláště určené pro lehká užitková vozidla, konkrétně rozměr 215/65 R16C, který obouvá i Volkswagen Multivan, jenž je pro řadu šoférů vysněným rodinným autem. Podobné pneumatiky jsou určeny i pro řadu jeho konkurentů nebo obytné vozy. Jejich chování bylo ale pro odborníky velkým zklamáním, při použití stejného měřítka jako v případě klasických osobních pneumatik získalo devět z šestnácti testovaných typů hodnocení "nevhodný". Hodnocení "velice dobrý" nebo "dobrý" si neodnesl žádný výrobek. Nejlepší byla indická pneumatika značky Apollo.

Kromě pneumatik pro dodávky testoval ADAC i rozměr 185/65 R 15, který je určen například pro novou generaci malých aut koncernové provenience: Volkswagen Polo nebo Seat Ibiza. V tomto srovnání se již objevily skutečně kvalitní pláště. Kdo vyhrál? Podívejte se dále.

Foto: Aktuálně.cz, ADAC

Katastrofální výsledky dodávkových pneumatik

Mezi plášti určenými pro lehká užitková vozidla ADAC neudělil ani jedno hodnocení "velice dobrý" a ani jedna pneumatika není "dobrá". Nejlepší s výslednou známkou "uspokojivý" skončily pláště indické značky Apollo. Model Altrust je totiž mezi slepými jednookým králem: odnesl si totiž relativně slušné známky za jízdní vlastnosti na suchu i mokru.

Zbytek pneumatik v testech ADAC neobstál, důvody vysvětlíme dále. Zklamáním je mizerný výsledek drahých Michelinů a paradoxem i velice špatný výsledek pneumatik značky Uniroyal, které jsou již podle názvu RainMax 3 určeny do deště. V hodnocení jízdních vlastností na mokru ale rozhodně nezazářily. 

Pro zobrazení výsledků klikněte na obrázek. 

 

Právě se děje

Další zprávy