Lepí se na vás dodávka? Raději jí uhněte. Letní gumy pro ně v testu naprosto propadly

Martin Přibyl Martin Přibyl
20. 2. 2019 17:03
Německý autoklub ADAC zveřejnil výsledky prvního letošního testu letních pneumatik. Poprvé se při něm zaměřil na pláště určené pro lehká užitková vozidla, konkrétně rozměr 215/65 R16C, který obouvá i Volkswagen Multivan, jenž je pro řadu šoférů vysněným rodinným autem. Podobné pneumatiky jsou určeny i pro řadu jeho konkurentů nebo obytné vozy. Jejich chování bylo ale pro odborníky velkým zklamáním, při použití stejného měřítka jako v případě klasických osobních pneumatik získalo devět z šestnácti testovaných typů hodnocení "nevhodný". Hodnocení "velice dobrý" nebo "dobrý" si neodnesl žádný výrobek. Nejlepší byla indická pneumatika značky Apollo.

Kromě pneumatik pro dodávky testoval ADAC i rozměr 185/65 R 15, který je určen například pro novou generaci malých aut koncernové provenience: Volkswagen Polo nebo Seat Ibiza. V tomto srovnání se již objevily skutečně kvalitní pláště. Kdo vyhrál? Podívejte se dále.

Foto: Aktuálně.cz, ADAC

Na Polo a spol. je nejlepší Bridgestone

V testu pneumatik o rozměru 185/65 R 15 určených pro malá auta si nejlepší hodnocení odnesla pneumatika značky Bridgestone, model Turanza T005. O mnoho horší nejsou ani druhé a výrazně levnější pláště Vredestein Sportrac 5. Mají sice drobné deficity v jízdních vlastnostech, podle ADAC se ale mohou opřít o nízké opotřebení a spotřebu paliva.

Překvapivě dobře si mezi letními specialisty vedly univerzální pneumatiky Michelin Crossclimate +, které mají podle výrobce kombinovat vlastnosti letního a zimního pláště. 

Relativně horšího výsledku dosáhl již zastarávající prémiový plášť Continental PremiumContact 5, jenž se dříve tradičně umisťoval na prvních příčkách. V testu je navíc třetí nejdražší. Ještě horší jsou s ohledem na jméno značky pneumatiky Pirelli Cinturato P1 Verde, které dokázaly porazit jen čínskou gumu Linglong. 

Pro zobrazení výsledků klikněte na obrázek. 

 

Právě se děje

Další zprávy