Kolik zaplatíte za benzin před dovolenou? 40 Kč nehrozí

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
13. 6. 2012 11:20
Další vývoj cen naznačí čtvrteční zasedání představitelů Organizace zemí vyvážejících ropu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ceny pravděpodobně kolem 35 korun za litr Naturalu 95 budou v následujících týdnech svítit na stojanech u čerpacích stanic v České republice.

Vrátí se tak na úroveň obvyklou před masivním a rekordním zdražením pohonných hmot v březnu a dubnu. Tehdy dokonce krátký čas hrozilo, že bude překonána hranice 40 korun za litr benzinu.

Nyní již dva měsíce ceny paliv sice pomalu, ale přece jen klesají. Benzin, který ve zmiňovaném období zdražil více, nyní zlevňuje rychleji. Nafta o něco pomaleji, přesto je stále levnější.

Příčinou současného zlevňování jsou podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum nízké ceny ropy, pokles cen benzinu a nafty na burze v Rotterdamu a snížení distribučních marží.

"Příznivá zpráva tentokrát přišla i z měnových trhů, kde koruna vůči dolaru po delší době posílila," dodal.

Proto lze minimálně v příštích dnech počítat s dalším poklesem cen pro spotřebitele.

Ještě bude levněji

Delší vývoj pak lze minimálně do čtvrtka předvídat jen stěží. Vysocí činitelé Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC)  naznačili, že právě na čtvrtečním pololetním zasedání budou ministři ropného kartelu diskutovat o omezení nynějšího přebytku suroviny na trhu. Ten v posledních týdnech přispěl k propadu cen ropy zpět do dvouciferných čísel.

Prezident OPEC a irácký ministr ropného průmyslu Abdal Karím Luajbí označil za "rozumné a přijatelné" ceny ropy rozpětí 100-120 dolarů za barel. Cena severomořské ropy Brent přitom počátkem června poprvé od loňského října klesla pod hranici 100 dolarů a nyní se pohybuje kolem ní. Je tak téměř čtvrtinu pod březnovým čtyřletým maximem nad 128 dolary. Dolů ropu srážejí obavy z útlumu globální ekonomiky a vysoká nabídka na trhu.

OPEC nyní těží téměř dva miliony barelů denně nad celkovým limitem 30 milionů, na němž se ministři dohodli v prosinci, kdy tím akceptovali tehdejší stav těžby.

Poptávku po ropě snižují problémy Španělska a třeba i zprávy o nepříliš optimistickém výhledu americké ekonomiky.

Netankujte na dálnicích

I kdyby ropa mírně zdražila, nové razantní zdražování pohonných hmot zatím nehrozí. Větší nebezpečí pro motoristy hrozí v příštích týdnech od čerpadlářů, kteří si budou chtít udržet vysoké marže.

Lidé by si proto měli dávat pozor, kde kvůli čerpání paliva zastavují. Většinou se vyplatí poodjet z dálnice třeba jen pár stovek metrů.

"Klesající ceny zaznamenali motoristé na celém území České republiky, přesto se ceny benzinu a nafty liší až o pět korun za litr v závislosti na regionech a různých distributorech," říká analytik Jan Lener ze společnosti Broker Consulting.

Například na Mělnicku lze v těchto dnech natankovat naftu za 33,50 koruny za litr a benzin za 34,50 koruny za litr, zatímco motoristé v Praze nakupují pohonné hmoty za ceny přesahující 38 korun za litr," uvedl

Retro: V galerii vlevo se podívejte, jak se tankovalo dříve

 

--------------------------------------------------------------------------------

Čerpací stanice s nejlevnějším benzínem.

 

Právě se děje

Další zprávy