Kdo zaviní nejvíce nehod? Žebříček řidičů podle okresů

Petr Kučera Petr Kučera
19. 7. 2012 15:10
Řidiči z Ostravy získali nemilé prvenství, po dlouhé době předběhli Pražáky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: HZS Praha

Praha - Řidiči z Ostravy získali nemilé prvenství. Po dlouhé době totiž předběhli Pražáky v žebříčku ČSOBP Index, který sestavuje ČSOB Pojišťovna podle podílu zaviněných nehod.

Naopak nejmenší podíl nehod způsobují řidiči z okresů Havlíčkův Brod a Rychnov nad Kněžnou.

Index sleduje, jak se liší frekvence pojistných událostí z povinného ručení u řidičů osobních aut z jednotlivých okresů republiky.

Počítá se jako podíl počtu pojistných událostí z povinného ručení způsobených v daném období řidiči z příslušného okresu a počtu vozidel pojištěných v této době v daném okrese. Hodnota 11,82 % pro motoristy z Ostravy tedy znamená, že na každých sto pojištěných aut zde připadlo téměř 12 zaviněných nehod.

"V metropolích je mnohem větší koncentrace vozidel, míra rizika vzniku nehody je tu tak mnohem větší. Faktem ale je, že postavení motoristů z Ostravy, Prahy a dalších metropolí ČR coby těch, kteří bourají nejčastěji, dlouhodobě nikdo neohrožuje," říká Jaroslav Král, ředitel odboru pojištění vozidel ČSOB Pojišťovny.

"Stejně tak i na opačné straně žebříčku ČSOBP Indexu kralují již řadu let vždy motoristé z Vysočiny či východních Čech," dodává Král.

 

Právě se děje

Další zprávy