Češi a auta: Pětina lidí žádné nemá, ukázal průzkum

Radek Pecák Radek Pecák
20. 2. 2013 9:00
Nové auto, nebo ojetinu? Průzkum ukazuje, co Češi chtějí
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Radek Pecák

Pokud by si Češi mohli vybrat, jak přijít k novému vozu, pak by nejraději měli služební automobil, který současně mohou využívat i pro soukromé účely. V současné době tuto možnost využívá 15 procent dospělých občanů České republiky.

Vyplývá to z internetového výzkumu společnosti GfK uskutečněného během loňského října na vzorku 1000 lidí.

Největší část - téměř 57 procent obyvatel Česka - využívá pro své potřeby jeden soukromý automobil. Jedna pětina lidí se ale bez soukromého automobilu chce nebo musí obejít.

Dalších 18 procent disponuje dvěma soukromými vozy - častěji jde o rodiny s měsíčním příjmem nad 35 tisíc korun. Čtyři procenta domácností pak disponují třemi a více vozy.

Nákup vozu plánují dvě pětiny lidí

Zhruba 17 procent obyvatel plánuje do dvou let nákup nového vozu, o koupi ojetého vozu uvažuje dalších 23 procent.

Nový automobil si plánují koupit častěji lidé mezi 50 - 65 lety. Pětina z nich se k tomu chystá v horizontu dvou let, další téměř čtvrtina uvažuje o pořízení nového vozu v delším časovém období. Na druhé straně je mezi lidmi v tomto věku také nejvíce těch, kdo o koupi jakéhokoli automobilu vůbec neuvažují (31 procent).

Mladší lidé, zejména do 29 let, preferují častěji nákup vozidla ojetého. Mezi lidmi do 29 let je také téměř 30 procent těch, kteří ho plánují již do dvou let.

"Většina lidí při koupi vozu uvažuje o benzínovém či naftovém pohonu. Pokud se ale zaměříme na oblast alternativních pohonů, polovina těch, kteří deklarují nákupní záměr, může zvažovat využití některého z alternativních pohonů vozidla. Z nich je již tradičně nejpopulárnější LPG (propan butan),  a to především z důvodu finančních úspor při provozu vozidla (šetření na cenách pohonných hmot)," uvádí Petr Megela z GfK.

Alternativa láká, ale nevyhraje

"Zajímavý je i 19procentní podíl lidí, pro něž by mohl být atraktivní hybridní pohon vozidla. Tento deklarovaný zájem o alternativní pohony však považujeme za nadhodnocený s tím, že se ve vyšší míře neodrazí v reálných nákupech vozidel. Pro většinu lidí hrají důležitou roli jak náklady na provoz vozidla, tak jeho pořizovací cena,"  říká Megela. Muži se o alternativní pohony zajímají více než ženy.

O elektromobily se zajímají především mladí lidé mezi 15 až 19 lety.

Téměř polovina z lidí, kteří plánují nákup automobilu, hodlá utratit mezi 100 a 300 tisíci korunami. Ochota utratit za vůz částku převyšují 300 tisíc je velmi nízká, projevilo ji pouze 13 procent lidí zvažujících koupi vozu. Vozidla nad půl milionu korun jsou v hledáčku především podnikatelů s příjmy domácností nad 50 tisíc korun.

Polovina Čechů šetří na nákup vozu více než tři roky. Mladí lidé ve věku do 29 let dokáží na vůz naspořit rychleji - 60 procent do tří let.  Starší věkové kategorie častěji potřebují k vytvoření finanční rezervy delší období  - 30 procent více než pět let.

 

Právě se děje

Další zprávy