Přesolené a bez zeleniny, čtvrtina nemocnic nevaří zdravě

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez
26. 5. 2015 13:07
Ministerstvo zdravotnictví nechalo zkontrolovat kvalitu jídla v některých nemocnicích. Nejhůře dopadly porodnice.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Dezidor / Wiki Commons

Praha - Čtvrtina českých nemocnic servíruje pacientům nevhodné jídlo. Pokrmy na talíři jsou podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty přesolené, bez bílkovin a vláknin. Chybí také ovoce a zelenina. Ministerstvo zdravotnictví proto chystá kontroly ještě prohloubit.

"Během posledních šestnácti měsíců jsme zkontrolovali celkem 33 nemocnic, 53 sociálních zařízení a 25 porodnic. Některé kontroly byly plánované, jiné reagovaly na stížnosti pacientů. Kontroly skutečně potvrdily, že strava v nemocnicích není pestrá a dostatečně energeticky hodnotná," komentoval výsledky také ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

Nejhůř podle něj dopadly právě porodnice. Které to byly, ale nechtělo vedení rezortu prozradit. "Na problémy jsme narazili v jednotlivých případech. Ředitelé těchto zařízení od nás dostanou zpětnou vazbu a budou se muset s problémem vypořádat," řekl hlavní hygienik Valenta.

Nemocnice se podle něj kontrolovaly teprve "na zkoušku" - v krátkém pilotním projektu, který měl zjistit přibližný stav kvality stravování a nastavit pravidla do budoucna. Nyní dostanou nemocnice návod, jak by se jídlo pro pacienty mělo připravovat.

"Nejde přitom o tom, aby lidem vždycky chutnalo, řada z nás je zvyklá na stravu příliš solenou a kořeněnou. Jde skutečně o pestrost a energetickou hodnotu," podotkl Němeček.

Nemáme peníze, brání se nemocnice

Nemocnic se ale brání, že vařit za průměrných šedesát či sedmdesát korun na pacienta, které mají k dispozici, prakticky nelze. "Průměrná denní částka, kterou máme na stravu pro jednoho pacienta, se pohybuje kolem šedesáti či sedmdesáti korun. Za to se jogurty či ovoce navíc pořídit nedají," argumentoval už loni v září mluvčí benešovské nemocnice Petr Balek.

Hygienici se ale nezaměřili jen na nemocnice, zkontrolovali také restaurace, jídelny či bistra. Během loňského roku prověřili 26 120 zařízení, letos od ledna do dubna to bylo 7382 podniků.

V minulém roce udělili za porušení pravidel a předpisů 5359 pokut – hostinským vyměřili téměř 13 milionů korun. Letos za první čtyři měsíce dostaly restaurace 1364 sankcí za necelé čtyři miliony korun.

 

Právě se děje

Další zprávy