Paříž/Praha - Pražské restaurace Alcron v hotelu Radisson a Degustation Bohême Bourgeoise získaly jednu hvězdičku v letošním vydání gastronomického průvodce Michelin.
Poprvé v historii tak získali toto prestižní ocenění dva čeští šéfkuchaři v místních restauracích: Roman Paulus z restaurace Alcron a Oldřich Sahajdák z Degustation Bohême Bourgeoise.
Informoval o tom mluvčí české pobočky Michelinu Daniel Cahel.
Legendární průvodce Michelin Main Cities of Europe zahrnuje v roce 2012 celkem 3600 zařízení, z nichž je 2100 restaurací a 1500 hotelů ve 44 městech dvaceti evropských zemí.
Z českých restaurací se v průvodci dále objevily ty, které získaly ocenění Bib Gourmand za to, že servírují "dobré jídlo za přijatelné ceny". Z loňského roku toto ocenění obhájily restaurace SaSaZu, Le Terroir, Aromi a Divinis a nově ho obdržely restaurace Sansho a Monastery.
Nejvyšší ocenění v minulosti v Česku získal třikrát italský šéfkuchař Andrea Accordi, který pracoval v restauraci Allegro hotelu Four Seasons. Loni ale odešel do Petrohradu.
Průvodce Michelin Main Cities of Europe 2012 vychází v angličtině a zaměřuje se na obchodní klientelu a turisty navštěvující významná evropská města.
Na pultech vybraných knihkupectví bude dostupný od čtvrtka, kromě tištěné podoby je k dispozici na webových stránkách společnosti.