Zveřejněte platy úředníků, žádá po ministrech Tejc

Domácí ČTK Domácí, ČTK
1. 8. 2011 17:32
Stínový ministr vnitra za ČSSD kvůli tomu interpeluje členy Nečasovy vlády

Praha - Poslanec a stínový ministr vnitra za ČSSD Jeroným Tejc žádá po jednotlivých ministrech Nečasovy vlády, aby oznámili výši platů a odměn svých náměstků, ředitelů odborů a poradců .

Předsedkyni sněmovny Miroslavě Němcové kvůli tomu zaslal interpelace, ve kterých chce, aby byly zveřejněny výplaty za 2. pololetí loňského a 1. pololetí letošního roku.

Reaguje tak na zjištění redakce Aktuálně.cz, která jako první požádala všechny důležité úřady o informace, jak jsou vysocí pracovníci placeni. Většina institucí tyto údaje sdělit odmítla. Výjimku učinily jen ministerstva vnitra a zahraničních věcí.

"Zastávám nadále názor, že zveřejnění čísel bez přiřazení odměn ke konkrétním jménům, ale pouze funkcím, je ze zákona možné," uvedl stínový ministr.

Na základě analýzy a vyhodnocení odpovědí ministrů hodlá Tejc otevřít debatu o změnách legislativy, která by měla ministrům nařídit zveřejňování těchto informací a limitování odměn v procentech odvozených od výše platu úředníka. Tejc tak reagoval na informace, podle kterých si náměstci a ředitelé odborů například na vnitru rozdělili loni 3,4 milionu korun.

Interpelace podepírá odkazem na rozsudek Nejvyššího správního soudu z letošního května, podle kterého musejí povinné subjekty poskytnout informaci o platech a odměnách osob placených z veřejných peněz.

 

Právě se děje

Další zprávy