Zrušte Nečasovy reformy, žádají odbory příští vládu

ČTK ČTK
16. 9. 2013 15:01
Doporučení, koho by měli lidé volit, chce ČMKOS představit 18. října.
Josef Středula
Josef Středula | Foto: Lucie Kalivodová

Praha - Odbory žádají po příští vládě zrušení řady reforem bývalého kabinetu, růst minimální mzdy, výstavbu 50 000 bytů, zavedení sociálního bydlení či kroky proti korupci a daňovým únikům.

Seznam požadavků v pondělí na tiskové konferenci představili předáci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Svá doporučení, koho by lidé měli volit, chtějí odboráři zveřejnit 18. října.

"Přejeme si, aby vláda, která nastoupí, byla moudrá a nezkorumpovaná, aby byla schopna řešit problémy ČR a netvářila se jako nejmoudřejší z nejmoudřejších," uvedl šéf svazu KOVO Josef Středula.

Odborářský "Vzkaz budoucí vládě a politikům" obsahuje pět hlavních požadavků s jednotlivými opatřeními. Jedním z nich je zrušení reforem, které zavedla koaliční vláda expremiéra Petra Nečase (ODS).

Podle analytika odborů Martina Fassmanna je nutné "zamést po předchozí vládě". ČMKOS míní, že se má zrušit chystané zavedení jednotného inkasního místa či důchodová reforma, tedy takzvaný druhý pilíř. Toto spoření na penzi označil Fassmann za ždímačku veřejných financí.

Růst ekonomiky by podle odborů podpořila výstavba 50 000 bytů, dostavba Temelína, podpora českých zemědělců i výzkumu a technického školství či založení státní exportní společnosti, která by zajišťovala vývoz. Odboráři doporučují i dostavbu jezů na Labi a přípravu rychlodráhy mezi Prahou a Brnem tak, aby cesta trvala hodinu. Českému hospodářství by podle ČMKOS pomohla i změna přístupu k EU a "návrat do hlavního proudu evropské integrace" či zrušení výjimky z listiny základních práv EU.

Proti chudobě a nezaměstnanosti by příští vláda měla podle odborů bojovat zvyšováním minimální mzdy, zavedením sociálního bydlení, kurzarbeitem či rekvalifikacemi podle potřeb firem. Pokud se situace podle Středuly nebude řešit, mohou v zemi vypuknout bouře a nepokoje.

Další kapitola se týká boje proti korupci, praní špinavých peněz, lichvě a daňovým únikům. Odbory žádají zavedení pokladen s fiskální pamětí, majetkových přiznání či minimální daně pro živnostníky. Chtěli by také omezení hotovostních plateb. Přísnější by měly být tresty za porušování daňových zákonů a za lichvu. Hned jako první bod svého vzkazu mají odboráři ale požadavek na sociální dialog, tedy jednání mezi vládou, předáky a zaměstnavateli. Stát by měl také prý podporovat kolektivní vyjednávání.

Zvýšení deficitu by bylo jen přechodné

Odbory neuvedly, kolik by uskutečnění všech jejich návrhů stálo. Podle Fassmanna opatření "ve většině případů veřejným financím peníze přinesou". ČMKOS se staví proti dalšímu snižování schodku rozpočtu. Fassmann uvedl, že zvýšení deficitu by bylo ale jen přechodné, a to do nastartování ekonomiky a zlepšení situace.

Svůj plán předali odboráři zatím šesti stranám - ČSSD, KSČM, ODS, TOP 09, zemanovcům a lidovcům. Poslat ho chtějí i dalším stranám, které by se mohly dostat do Sněmovny. Stranické programy do voleb nyní odbory analyzují. Týden před volbami chtějí zveřejnit, kdo z jejich hodnocení vyšel nejlépe a komu by lidé podle nich měli dát svůj hlas. V minulosti předáci podpořili levici.

Některé z požadavků odborů se shodují s plány některých stran. Stávající šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil se v Praze postavil do čela kandidátky sociálních demokratů. Předáci jeho odchod do politiky schvalují. Doufají, že bude ve Sněmovně hájit zájmy odborů.

 

Právě se děje

Další zprávy